Friday, 27 December 2013

If AF still not coming after 7 days stop Diane, should I continue taking them on the 8th days??

Selalunya bila susah hati, kepada Allah kita mengadu.
Bila senang hati seharusnya kepada Allah kita berterima kasih.
Sebenarnya I agak susah hati memikirkan AF yang tak ada bayang nak kunjung tiba.

I start consume Diane rigidly from CD-CD21 (2/12/13-22/12/13). Kena stop makan for 7 days starting CD22. Dengan harapan within 7 days ni AF akan datang dan I dah boleh consume Clomid. But, now dah hari ke-5 tak makan Diane AND AF masih tiada tanda nak melawat. Tiada sakit pinggang, tiada bloated, tiada cramp, tiada tanda2 seangkatan dengannya kecuali seketul lagi jerawat yang tumbuh kat dagu. Aritu tumbuh kat tepi hidung.  

Actually, around 8.30 p.m. on 25th Dec (CD24), after peeing, I bersihkan Miss V dengan air then I lap2 dia then I notice ada setompok fresh blood kat kertas tisu tu. Happy dah tengok darah merah keluar ingat dah period la. Untuk double confirm, I lap sekali lagi kat celah2 Miss V and this time lebih banyak (2 tompok) darah merah ada pada kertas tisu. Kelam kabut keluar toilet inform DH yang tunggu kat luar. Masa tu kami ada kat JUSCO. DH ajak pergi Carings beli pad. I pun beria la pakai then masuk panggung tengok filem The Hobbit. Balik rumah cek tak ada setitik darah pun kat pad. Then I make myself calm to wait till the next morning. Tengok2 tak ada juga sampailah sekarang dah CD26. Confuse I pasal apa jadi macam ni. Kalau ikut kiraan 15 hari suci selepas period yang lepas, memang I period la masa CD24 tu but tak kan la setompok dua je. Macam mana nak makan Clomid bila period cam tu. 

Tinggal 2 hari je lagi cukup 7 hari stop Diane. Kalau ikut cakap Dr, I will get my AF during these 7 days or slightly later dan I kena makan Clomid on CD2-CD6. Since dah jadi macam ni I tak tahu after 7 days kalau masih tak period kena makan Diane balik atau stop terus je?? I tak tanya pun kat Dr aritu because this situation was unexpected. I ingat within 7 days, I will have period. Last time, bila I tak makan dengan disiplin AF datang jugak menjengah setiap bulan. Kali ni bila I disiplin, tak mau mai pulak....or maybe, I need to wait for a little longer :)

So what I will do is keep waiting for the AF to come until the 7th day. If the AF still not coming, I will start consuming Diane again on the 8th day while hoping for the AF to come. Then, kalau tak kunjung tiba juga, I might need to rely on the next cycle. 

Dear friends, I need ur advice especially those who has same case like me. To those who curious why Dr gave me Diane, actually the reason is not to allow me to get pregnant naturally and to improve my menstrual cycle so that I can get regular period cycle every month. Sebelum ni period cycle tunggang langgang. Why not other medicine? I am not sure, in fact I do not know there are many other options. BUT, to tell the truth, from May until November, I didn't consume Diane following the right method (consume 21 days & stop 7 days, then continue again), but still got AF every month. Maybe because of my high expectation on Diane, I am a bit stressful thinking of AF still not coming yet especially when I consume it following the right method for this month.

Hopefully AF will come soon....I just need to keep praying. Maybe fresh blood on CD24 was a sign to get the real AF soon. Just like last month...3 days got blood cloths then clean for 3 days and the real AF was coming after that for 8 days.


Ate' logo  

 

Tuesday, 24 December 2013

Diane 35 & saya

Assalam...Selamat pagi

Selama sebulan ni I 'agak' patuh dengan arahan Dr untuk makan Diane 35 1 biji setiap hari. Ada perkataan 'agak' kat situ. Nampak nor tak betul2 patuh kan. Ada la 2 hari I terlupa makan dek kesibukan bekerja siang dan malam. Dan bila terlupa, the next day I ambil 2 tablets menggantikan 1 biji yang terlupa nak makan pada hari sebelum tu. So, pada CD21 ubat pun dah habis dan sekarang menanti datangnya AF. Datangnya AF bermakna Clomid yang Dr bekalkan mesti dimakan mengikut aturan. Ia juga bermaksud DH & I kena bersiap sedia untuk IUI.

Panjang nor mukadimah nak cerita pasal Diane ni kan.

Sebenarnya saja nak share dengan korang kesan sepanjang I makan pil perancang jenis Diane 35 ni.

1. kurang selera makan
2. cepat rasa kenyang
3. kulit cam lain sikit
4. turun berat badan
5. Mood tertalu sensetif

Bila dah stop makan:

1. Berselera makan
2. Tak mudah rasa kenyang
3. Muka naik jerawat seketul

Yang ketaranya adalah selera makan dan kemampuan menghabiskan makanan. Sepanjang on Diane ni makan nasi segenggam pun kadang2 payah nak habis. Tapi lepas sehari stop pengambilan, malam semalam nasi 2-3 genggam pun I boleh habiskan. Selera makan dah kembali seperti sebelum2 ni. Hadoi scary betul. Terasa nak teruskan Diane tu pulak. Heheh, pil perancang sudah jadi pil kurus pulak eh.

Weekend baru2 ni balik kampung DH. Diorang adik beradik buat makan2 celebrate birthday Abah (pak mertua I) dan sorang lagi anak buah DH. Masa balik tu Abah & Mak tegur kata I kurus sikit dari sebelum ni. Teruja la juga kan walau pun I rasa berat I masih lebih 80 kg. Memang betullah Diane 35 dah turunkan sedikit berat badan gara2 dia menghilang selera makan.

Ada juga I google...dan dalam banyak2 yang I baca kat Forum Cari, ada seorang alami perkara sama iaitu turun selera makan dan mood swings. I memang ada alami mood swing tapi tak pasti sebab Diane atau memang mood I swing terlebih disebabkan kerja dan oustation yang banyak seminggu dua yang lepas. Depan DH bukan main eksen I ni. Padahal sebenarnya mengharapkan perhatian dia. Bila I kena oustation je mula la I nangis dan salahkan DH tak pedulikan I. Padahal DH ada gak usaha nak rapat2 dengan I tapi I yang eksen dengan dia. Last DH pun hangin tak faham apa yang I nak. Tah apa2 je I kan hihi.

hmm...hari ni Ariq nak datang rumah. Tido 1 malam kat umah kami. Angan2 I nak rehat2 dan kemas rumah esok terus hancus bila dapat Watsapp DH tadi. Banyak urusan I dah plan untuk esok. Nak pergi stop package yang I ambil dengan fitness first, nak settle all bills, nak bawak kucing I si Bona pergi klinik dan kalau sempat nak grooming sekali, nak mop dan vacum rumah, nak kemas kain baju, dan nak REHAT kat rumah. Hmmm.....susahnya.....I tak ada masa untuk diri sendiri, suami dan rumah kami. Next weekend nak balik kampung I pulak. Biras I tu memang sah mengandung. Confirm2 dia tak dapat tolong apa2 di dapur. Ariq pula I risau dia pukul or baling2 mainan pada Bona. Bona tengah tak sihat tu. Allah je la yang tahu letihnya macam mana nanti. I dah warning DH bantu I dalam apa jua kerja yang I kena buat nanti. Tak tahu la macam mana nanti. Selalunya lain yang dirancang lain yang jadi....Wish me all the best ye kawan2. Kepada sesiapa yang tertanya2 siapa Ariq dan ada apa dengan biras I tu boleh baca entry ni.

Setakat ni saje.

Ate' logo
Ehsan Google Image

Monday, 9 December 2013

Dr Hamid share kisah Nailah di FB

Alhamdulillah...
Sahabat kita Nailah telah selamat melahirkan bayi mereka.

I tahu pun sebab Dr. Hamid yang share tentang kelahiran baby Nailah di Facebook miliknya.

Tahniah Nailah & suami...
Doakan kami yang masih menanti ni ya :)

Tuesday, 3 December 2013

2nd appointment di MAC

Assalam....

Pertama sekali I nak ucapkan takziah pada Reen atas pemergian anak ke-2 beliau. Innalillahhiwainnalillahhirajiun. I pernah jumpa dia sekali je masa dia preggy anak first. Nampak dia memang a very determinant & strong woman. Semoga awak tabah melalui semua ni. In shaa Allah ada perkara yang lebih baik menanti awak.

Berbalik pada tajuk entry, Jumaat yang lepas my 3rd appointment dengan Dr. Berdebar menanti result HSG I & 2nd Sperm Analysis DH. Alhamdulillah tube I normal tak ada masalah. Sperm count DH pula menunjukkan peningkatan namun masih <10 juta. Dari segi morfologi, perenang2 memang normal. Cuma speed dan motility mereka ada masalah. Jadi, confirmlah sekarang bahawa I dan DH masing-masing mempunyai masalah. Oleh itu, usaha secara natural tak disyorkan oleh Dr. Sperm DH perlu dibantu untuk berada sampai separuh jalan di dalam rahim (IUI) atau disenyawakan terus dengan telur di luar (IVF).

Perasaan I masa tu? Tak ada perasaan. I redha ini ujian Allah s.w.t pada kami. Usaha ikut mana pun kalau Allah kata ya, jadi la dia. Kalau Allah kata tak, tak lah ia. I sebagai hambanya perlu usaha, doa dan tawakal je. Semuanya ketentuan Allah s.w.t.

Walau bagaimanapun, Dr bagi kami dua kata sama ada nak cuba natural atau IUI. DH cakap 'ikut la'. I pandang dia. Dalam hati geram haha.Macam tak bersungguh lak dia. Tetiba DH tanya Dr. Terkejut jugak I dengan soalan dia. Selalu DH memang tak cakap apa. Angguk, geleng, senyum, ya je.

"Tapikan Dr. Selalu saya bersama dia (i la tu) banyak je air mani. Pekat lak tu"

"Volume memang normal...4ml.. tapi isi kandungannya tu kurang"

I lega DH sendiri yang tanya soalan tu. Sekurang-kurangnya dia lebih faham apa yang dimaksudkan oleh Dr. Lepas oooo panjang DH tengok I and angguk2. I buat muka question mark (nak IUI ke natural?)

"Cuba IUI la Dr"

I senyum DH decide macam tu. Pada I nak cuba natural pun boleh. Pilih mana-mana pun kuasa Allah juga yang menentukan. Since kami dah sampai tahap ni I rasa tak salah nak cuba IUI. Masing2 pun ada kekurangan masing2. Mudahan2an kekurangan tu dapat dibantu atau dikurangkan dengan kaedah ni.

Kenapa tak buat IVF?
Kalau ada duit, memang segera nak buat IVF. Jadi, masalah kewanganlah faktor kami pilih IUI dan bukan IVF. Kos IUI lebih kurang RM2000 (prosedur + ubat-ubatan). IVF pula ~ RM12k.

Perancangan Dr untuk saya:

1. Stop makan Diane 35 bermula tarikh appointment kali ni (29/11/2013- Jumaat)
Sebab I makan tidak mengikut aturan. Sepatutnya makan bermula CD1-21. Stop 7 hari. Kemudian sambung semula. Tapi I makan ikut suka I. Bila ingat I makan, bila tak ingat I tak makan. Dan I tak buat pun seperti yang disuruh gara2 miss communication. I ingatkan makan ubat metformin yang kena buat macam tu rupanya pil perancang. Patut la kadang-kadang sebulan sampai 2 kali period pun ada. Macam mana pun Dr ambil sampel darah I takut2 ada infection dari bakteria jenis Chlamydia spesies. Infection bakteria tu pun boleh menyebabkan pendarahan keluar dari Miss V. Tengok result nanti macam mana. Hopefully I tak la kena jangkitan ni semua.

2. Start semula makan Diane 35 bermula period akan datang pada CD1-CD21 dan terus stop
Jumaat lepas I stop makan. Hari Isnin I dah start period. Tak lama pun tunggu. Lepas 3 hari stop makan period dah mai. So, Isnin semalam (CD1) I dah kena makan Diane 35 semula. Semalam I lupa nak makan. Arini (DC2) baru I mula semula. Sebenarnya 2 cycle sebelum ni (September & Oktober) period I datang pada regular cycle 32-35 days tanpa bantuan Diane. Masa tu I kat Thailand.. I tak consume pun Diane. Lepas habis period cycle bulan Oktober baru I start makan balik. Tu pun bukan tiap hari. Bila teringat je. Senang cite I tak disiplin langsung. But, I can see that I boleh period pada cycle yang cantik walaupun tak ambil Diane 35.

3. Dr suruh tunggu period cycle lagi satu dan start makan Clomid 150mg/day
150mg/day...Bermula hari ke-2 period darah merah. Period darah coklat tak dikira. Makan selama 5 hari pada waktu yang sama setiap hari. Contohnya kalau hari pertama period cuma darah coklat dan hari ke dua baru keluar darah merah maka pada CD3 lah mula makan Clomid hingga CD7. Jika pada CD1 & CD2 masih coklat2 dan CD3 baru merah, maka CD4 lah baru makan. Kalo CD1 dah start kuar darah merah, maka CD2 lah start makan Clomid hingga CD6.

4. Dr suruh makan asid folik 5mg bermula 29/11/2013 (Jumaat lepas).
Until today I belum start makan pun. Ok2 Dr, saya janji malam ni saya start makan okey! :)
1 biji satu hari pada setiap hari.

5. Dr suruh datang MAC pada sehari selepas hari terakhir consume Clomid
Tujuannya adalah untuk scan tengok ada tak kesan terhadap pengambilan Clomid tersebut dan Dr nak bagi Puregon 100. Nurse siap2 remind I bawa duit RM140 untuk Puregon 100 tu. Puregon contains only FSH. FSH adalah hormon perangsang folikel. Dengan bantuan Puregon ni lebih banyak folikel yang diransang untuk mengeluarkan lebih banyak telur. Maka lebih tinggi chances ada telur untuk disenyawakan.

6. Seterusnya, in sha Allah IUI akan dilaksana.

Usaha DH?
Sekarang ni DH makan Surbex pulak plus Speman. Sebelum ni DH makan Speman + Kapikachu. Walaupun ada peningkatan namun masih kurang membransangkan. Oleh itu, DH decide nak cuba Surbex pula. Mudah2an kesannya lebih baik.

Kebimbangan I?
Hanya Allah je yang tahu dan hanya Allah yang boleh bantu. Nampak kes ni macam mudah tapi hakikatnya banyak dugaan & pengorbanan yang kami kena buat. Mudah-mudahan ini pilihan terbaik buat masa ni dan berbaloi. Amin ya Allah.


Mohon kawan2 share info supplement atau pemakanan yang I boleh amalkan sementara menanti prosedur dijalankan serta amalan2, zikir, doa2 dan ayat2 Al-Quran yang boleh diamalkan.

Setakat ini saja.

Ate' logo

Monday, 25 November 2013

Dugaan untuk rezeki yang lebih baik

Assalam...

I ada satu benda nak share dengan korang...

Apa yang I perasan...I selalu dapat dugaan yang berat tiap kali nak dapat rezeki yang lebih baik...

Sebagai contohnya...Masa I dapat rezeki kerja Gov, I kena keluarkan duit RM5000 lebih bayar pada company lama I untuk tinggalkan company tu. Bayar salary in lue. Berat rasanya tapi gara2 bos berat hati nak lepaskan I dia buat gitu lak kat I. Tapi apa pun I syukur sebab bukan saja nak kerja Gov tapi lebih dekat dengan tempat kerja bakal suami masa tu. Angan I nak duk Shah Alam, Allah makbulkan.

Contoh ke-dua, masa I menghadapi kesulitan nak buat pinjaman perumahan Allah duga I dengan kehilangan gelang kahwin (mahar perkahwinan) I di kawasan tempat kerja. Memang hilang terus tak dapat jumpa sampai sekarang. Alhamdulillah akibat redha dengan kehilangan gelang tu dan tawakal kepada Allah setelah mencuba membuat pinjaman ke beberapa bank, saya berjaya beli rumah.

Contoh ke tiga, I ada masalah dengan assistant i sampai tak bercakap. Ada miss communication sampai masing2 mengelak daripada jumpa. I tertekan sangat masa tu. I rasa taknak kerja. I hilang fokus. Dalah dugaan tu Allah duga I dengan kemalangan depan pintu pagar pejabat. Lepas dari tu heboh satu opis yang I accident. Dan masa tu hati I seolah2 di lembutkan Allah dan I sendiri pergi jumpa assistant I dan minta maaf. Masa tu memang I menangis sebab rasa sebak sangat. Dia juga minta maaf pada I. Lepas daripada tu, I dah tak kesah sangat apa dia nak cakap kat belakang I tapi yang penting kerja dia buat dan siap.

Setakat ni itulah dugaan2 yang I tengok obvious sangat macam mana I kehilangan sesuatu tapi Allah gantikan dengan yang lain dan permudahkan urusan I dengan baik.

Lately...I tertanya2..agak2nya apalah dugaan yang Allah nak beri jika Allah nak kurniakan rezeki anak kepada kami berdua? Cepat2 I istighfar dijauhkan dari dugaan yang kami tak mampu lalui. Dan permudahkan urusan kami untuk mendapatkan zuriat.

Korang ada pengalaman macam ni tak? Kalo ada jom share dengan I...

Ate' logo

Weekend & Ariq

Assalam...

Hai korang...sihat ke?
I sihat je cuma keletihan. Harini I kena bagi ceramah kursus untuk staf2 di tempat kerja. In-house training macam tu. Alhamdulillah dah selesai. Sesi I pagi tadi sampai tengahari. Petang ni pegawai lain pulak yang bagi ceramah.

Sebut pasal keletihan ni bukan sebab hari ni tapi letih dari 2 minggu lepas sampailah weekend baru-baru ni. 2 minggu lepas I outstation ke Kuantan 11-17hb. Bertugas di event HPPNK 2013. Letih berdiri, melayan customer. Lepas tu I ada 1 minggu untuk siapkan kerja2 yang tertangguh sepanjang outstation dan slide untuk bagi ceramah. Letihnya tu sampai I berangan weekend ni nak duk relaks kat rumah, kemas rumah, berkebun dan touch-up slide presentation I dengan tenang. Bukan senang nak dapat peluang duk kat umah hari weekend. Selalunya ada je program. Balik kampung I, balik kampung husband, ikut husband pergi memancing la, oustation la, dan macam-macam lagi. Rasa macam heaven je dapat spend masa berdua dgn DH kat rumah.

Alih-alih angan tinggal angan je lah. Jumaat malam DH bagitau abang dia nak datang umah Sabtu ni sebab anak abang dia rindu kat DH. Kat rumah asyik sebut nama suami I je (dia panggil Acik Awi). Mak ayah dia dah tak tahan agaknya sebab dari minggu sebelum I pergi Kuantan haritu tiap2 hari tanyakan DH, diorang bawak jugak la anak diorang datang umah kami. Ariq namanya. Umur 3 tahun. Baru je sambut besday awal  bulan 11 haritu. I ingat diorang nak balik hari la rupanya tido kat umah. Sebelum ni diorang tak pernah tidur kat rumah kami kecuali masa semua adik-beradik DH & mak ayah dia datang ke rumah dulu berkumpul buat makan-makan.

Hari Sabtu lepas, diorang sampai tengahari. Pagi tu DH & I pergi beli barang2 nak masak, DH pun xbgtau yang diorang nak tdo kt umah. Nasib baik ada beli lauk lebih untuk masak makan malam sekali. Selalunya weekend kami tak masak malam. Makan lauk tengahari je. Bila ada tetamu mestilah kena layan dengan istimewa.

Yang membuatkan I letih adalah melayan kehendak semua orang terutamanya Ariq....ini memang pembelajaran yang sangat bagus buat I sebagai seorang Isteri. Dah kahwin bukan perlu melayan suami je tapi semua ahli keluarga dia. Suka tak suka kena buat jugaklah dah tanggungjawab kan. Cuma rasa letih sangat sebab biras I yang ni tak ringan tulang menolong. I masak pun sorang2. DH pun tak tolong sibuk dengan urusan bisnes dia. Lepas tu anaknya memang betul2 buli I. Kaki I ni kalau boleh bercakap die menjerit2 dan menangis dah. Tak duduk diam dari pagi sampailah malam dan sambung keesokan harinya. Kucing I pun kena buli dengan Ariq. Biasalah budak2 baru nak besar. Tapi yang hairannya mak bapak dia buat tak tahu je. Sepanjang masa, memang Ariq nak dekat kitaorang je sampai mak ayah dia cakap yang Ariq dah tak pedulikan diorang. Diorang panggil, dia buat tak tahu je.

Pagi Ahad, I bgtau DH yang I penat sangat. DH cakap tengahari tak payah masak sebab dia nak bawa makan luar kat Sate Kajang. Masa tu happy sangat dia memahami. Gembira I tak lama sebab Ariq mintak dukung. Adohai...xmau kat mak ayah dia pulak tu. Dia mintak dukung kat I. I jugak la yang dukung dia. Terkebil2 I...kenapa la DH pun tak offer diri nak tolong I. Konfius betul masa tu. Menapak la dari basement PKNS Shah Alam tu naik tangga sampai ke Restoran Sate Kajang Hj Samuri. Rasa nak patah pinggang I.

Masa pergi order makanan I pergi dengan DH. Yang lain tunggu kat meja. I ambil peluang tanya kat DH kenapa tak tolong dukungkan Ariq biar je I yang dukung dia. Dia jawab sebab Ariq pergi kat I dan dia tengok I dah angkat Ariq, so dia biarlah. Adoi Abi...kena perihatin sket ye. Kesian kat isteri.

Dalam kereta macam biasa Ariq xmau duk belakang dengan mak ayah dia. Peha I yang empuk ni jadi pilihan dia. Sepanjang dalam kereta pun duk bermain lagi dengan I. I letih sangat dah sebenarnya tapi layankan jugak. Budak2 kan...tahu tak game apa? Dia jadi Polis, I jadi penjahat. Dia tembak I, lepas tu dia suruh I pura2 mati hihihi...Ulang scene yang sama berpuluh2 kali.

Balik je rumah semua terus tido. I soranglah melayan Ariq main. Tak dilayan kang dipukulnya I. lagipun I risau dia buli Bona, kucing I. So I mainlah sama2. Bona bila nampak Ariq je terus lari sebab ari suka pukul dia, baling dengan mainan, kejar dia. Haha Bona pun takut dengan Ariq.

Duk tengok DH & mak ayah dia baring tido keletihan sambil tengok Ariq aktif bermain tak henti2 I terfikir...Macam ni rupanya bila ada anak. I diberi Allah 2 hari merasai menjadi ibu kepada seorang budak kecil. Susah sebenarnya. Memang sangat meletihkan. Tiba-tiba I rasa macam I ni tak ada sifat keibuan. I tak pandai langsung didik budak. Apa yang dia nak I ikutkan je. I bukan jadi mak tapi jadi kawan sepermainan dia. Dan setiap apa yang I buat I mesti fikir betul ke apa yang aku buat untuk Ariq ni atau pun sepatutnya tak boleh begitu harus begini. Pelbagai persoalan dalam otak I ni. Finally, I ikut je apa yang dia nak. Nampak sangat I tak pandai jaga budak. Tiba-tiba I sedar memang ada hikmahnya kenapa I masih belum ada anak sekarang ni. I memang seorang yang tak bersedia lagi. Dari segi ilmu, kekuatan emosi, fizikal, mental dan rohani. I takut membayangkan jika I ada anak nanti I masih orang yang sama. Dalam proses TTC ni lah kita belajar dan melalui proses menguatkan hati, semangat, emosi, fizikal, mental dan rohani kita. Allah beri peluang sebab kita istimewa tak sama macam orang lain.

Biras I tu rasanya tengah mengandung anak 2nd sebab I tengok dia asyik muntah-muntah je. Bila I tanya tak sihat ke dia kata lebih kurang la...Dia panggil Ariq pun Abg Ariq. Sekali sekala ada dengar dia cakap yang dia loya2 dan teringin nak makan sesuatu. Sepanjang kat rumah memang dia baring je depan TV dan banyak tidur. Ariq datang dekat dia pun dia tak bagi sangat and selalu protect perut dia. Dalam kereta pun dia pesan kat DH bawak kereta baik2 jangan langgar lubang. Lepas makan I tengok dia mengah2 macam keletihan. I ada tanya DH, dia pun tak tahu. Sebelum ni dah pernah 2 kali preggy tapi gugur di awal2 kehamilan. Masa tu memang diorang inform ahli keluarga terus. This time maybe nak senyap2 je sebab takut pape jadi kot. I pun malas la nak tanya lebih2.

Diorang balik sebelah petang Ahad. DH memang betul2 pengsan. Tidur petang, magrib baru terjaga. Letih sangat. Bangun terus minta makanan, katanya lapar. I letih nak masak. Nasib baik dia tak bising terus bangun buat lempeng. Makan dengan sambal tumis I buat pagi tadi untuk nasi lemak. Malam tu abg ipar I post gambar Ariq tengah pening tengok mainan lori dia rosak. Ariq cakap lori Acik Awi rosak. Ktorang suami isteri gelak je..

Agaknya bila budak dapat rasa nak dapat adik memang dia suka tumpang kasih kat orang lain ke? Sebelum ni Ariq takde la macam ni manjanya dengan kitaorang. Selalunya buat dek je.

Korang ada pengalaman macam I? boleh la share together2 hehe :)

Ate' logo

Friday, 22 November 2013

Pengalaman pelik lepas HSG

Assalam...

Lama I tak update blog ni since bulan lepas. Kali ni berdebar dan rasa tak nak update apa-apa selagi tak tahu details keputusan ujian HSG & pendapat Dr tentang hasil ujian tersebut, serta keputusan SA DH kali ke-2. Semua ni akan dibincang pada 29 November ni nanti.

Cuma ada 1 perkara yang I nak kongsikan dan nak tanya pernah tak korang alami perkara yang sama...

I dapat tarikh HSG 28hb Okt. Masa tu CD7. I totally bersih pada CD6. CD5 ada brown spot je. Masa nak buat ujian tu, Dr yang nak buat x-ray dan staff dia duk arguing nak buat ke tak. I tak pasti isunya apa cuma diorang kerap tanya I hari ke berapa period stop. Lepas diorang bincang2, diorang decide untuk continue.
Lepas salin pakaian semua I baring seperti orang nak bersalin atas katil. Sementara tunggu diorang ready I doa supaya tube I tak de masalah dan normal. Lepas bersihkan kemaluan dan buka laluan untuk tube masuk dia masukkan liquid, perut dan pinggang I mula rasa sakit.Rasa sakit senggugut yang tak boleh nak bangun tu. Lama jugak proses nak masukkan liquid tu. Nampak staff yang buat tu macam tak well-prepared. Kelam kabut tukar tiub lain la ape la. Dr yang nak scan tanye staff dia tu ' Okay ke tak?' Budak tu jawab 'Okay, cuma serviks dia panjang sangat'. I dah terpinga-pinga...dalam kepala duk fikir pasal servik panjang. Dah settle diorang tarik I perlahan2 supaya kaki dapat dilunjurkan. Dr mula x-ray dan suruh I mengereng sedikit ke kanan dan ke kiri sedikit. Lepas tu settle.

Dr ada cakap kat staff dia yang gambar x-ray kat monitor tu tak jelas dan tak cantik. Dia tanya budak tu tak boleh adjust dah ke. Masa tu perasaan I geram je dan I dah fikir yang bukan-bukan. Macam mana lah nak tengok result tu betul2 kalau gambar pun tak jelas.

I tak boleh bangun lepas xray tu. I baring sekejap dan minta Dr panggilkan husband I masuk. Hubby tolong I turun dari katil dan I pergi toilet cuci semua. Lepas tu are Miss V rasa gatal yang amat. Dah siap pakai baju terkepit2 I jalan tahan gatal. Korang ada tak gatal2 macam I?

Then, esok dan lupa memang ada kuat blood cloth. Halus-halus je dan warna nya pun tak betul2 merah. Tapi pada CD 16 blood cloth warna merah mula keluar dan lebih besar. I mula-mula confuse dia keluar bersama air kencing ke atau saluran lain sebab everytime buang air kecil je I nampak. Dekat underware tak ada pulak. After mengadu dekat salah seorang kawan TTC kita, I try wipe kat miss V then memang ada darah (fresh blood). I terkejut dan takut. Yelah, baru je CD16 dah period lagi. CD17 petang tu I dah kena pakai pad. 4 hari jugak la. I try google ada tak yang jadi macam I lepas ujian HSG datang period lagi tapi tak jumpa. Korang ada pengalaman macam ni atau pernah dengar cerita dari orang lain tak?

I pergi jumpa Dr kat Klinik biasa yang I selalu pergi bila sakit demam. I tanya dia...Dia rasa I memang period sebab ujian HSG ni menyebabkan wujud pressure dalam reproductive organ kita. Bila liquid tu keluar, ada kemungkinan sumbatan dan telur kita pun sama ditarik keluar. Apabila telur tak disenyawakan, tu yang kita datang haid.

Bila dengar Dr explain macam tu banyak perkara yang menjadi tanda tanya I:

1. Betul ke kita akan period bila kita keluarkan telur tapi tak disenyawakan? seperti boleh disimpulkan bahawa setiap kali kita period tu memang kita ovulate. Tapi apa yang I baca dari seorang kawan TTC, katanya tak semestinya bila kita period, kita ovulate. Ada sebarang penjelasan kawan2??

2. Bila Dr cakap telur mungkin ditarik keluar ke tiub falopian atau ke rahim semasa liquid keluar, I rasa macam tak betul je sebab mustahil dalam tempoh 10 hari dari hari last period bulan 10 tu I dah ada telur yang matang. Jika betul dah ada telur yang matang dan ia telah keluar tetapi tidak disenyawakan, pasti period akan datang seperti biasa pada CD30 ke atas...tapi mengapa perlu period kali ni terlalu awal?

3. Adakah I akan period lagi pada minggu terakhir November? Buat masa sekarang masih tiada tanda-tanda. Mungkin period seterusnya bulan December dan mungkin berubah kepada pertengahan bulan seperti bulan November. I will see.




 Kalau korang ada pengalaman macam I please share....

Ate' logo

Wednesday, 23 October 2013

Dah dapat tarikh untuk test Hysterosalpingografi

Harini I rasa badan tak larat betul disebabkan period pain yang dah lama I tak alami. Last month AF mmg ada datang tapi I tak senggugut teruk. Bulan ni sakitnya...berdiri, duduk, baring pun sakit. I tak boleh kena sejuk. No air-cond in car neither in my office. At home, only 1, the slowest fan is allowed to be used. And no cold water. Bila sejuk, bertambah sakit senggugut. Macam biasa, minyak panas Yu Yi jadi best friend. Dan sebolehnya I tak nak jumpa orang.

Tadi I dah call Jab. Radiologi HUKM untuk dapatkan tarikh ujian HSG. So, it will be this 28th Oct (Monday), in shaa Allah. I was told not to have sex with husband sehingga tarikh tersebut dan berpuasa pada hari berkenaan.

Ini sedikit info tentang HSG test yang I google tadi. Siapa yang tak tahu atau ingin tahu, boleh la baca.

Normal (no blockage)
Hysterosalpingografi (HSG)
HSG adalah ujian yang boleh menolong menjelaskan masalah rahim dengan lebih jelas dan juga boleh menolong membuat keputusan tentang rawatan yang terbaik.

HSG adalah ujian yang digunakan untuk mengesan kesihatan rahim dan salur peranakan. Ia mengunakan teknologi x-ray yang dapat memberikan gambaran bentuk rahim dan salur peranakan. Semasa ujian ini, dye berwarna akan disuntik kedalam rahim dan ia akan mengalir kedalam salur peranakan dan seterusnya kedalam ruang pelvis. HSG akan memberikan maklumat kepada pakar radiologi untuk memastikan samada terdapat kerosakkan pada sistem peranakan anda.

Apa yang boleh dikesan oleh HSG?

Secara umumnya, HSG digunakan untuk mengesan ketidaknormalan pada rahim dan salur peranakan. Ia boleh mengesan kerosakan dan penyumbatan pada pada salur peranakan dan juga boleh memberikan maklumat tentang bentuk dan saiz rahim anda. Walaubagaimanapun ia juga boleh mengesan fibroid atau polip dalam rahim dan juga memberi idea tentang kewujudan parut disekitar ruang pelvis

HSG dan kehamilan

Disamping berupaya untuk mencari masalah salur peranakan dan rahim, ia juga didapati meninggikan kadar kehamilan bagi sesetengah wanita. HSG kadang-kadang menolong menghilang debu dan penyumbatan tidak serius pada salur peranakan. Ini membolehkan mereka yang mengalami masalah infertili menjadi hamil selepas HSG.

Prosedur HSG

  1. Anda akan berbaring diatas meja x-ray dengan lutut membengkok keatas.
  2. Spekulum akan diletakan didalam faraj untuk mendedahkan serviks ( pangkal rahim)
  3. Satu tiub plastik akan dimasukkan ke dalam rahim melalui liang serviks.
  4. Dengan perlahan-lahan dye akan disuntik melalui tiub tadi kedalam ruang rahim
  5. Beberapa gambar x-ray akan diambil semasa proses aliran dye tersebut.
  6. Untuk proses terakhir, anda akan di minta untuk mengiring dan gambar x-ray akan diambil sekali lagi.
Selepas x-ray terakhir diambil, anda akan diminta untuk berbaring selama beberapa minit. Mungkin anda akan terasa sedikit kejang pada perut tetapi tidak lama. Selepas beberapa minit, anda akan diminta untuk menukar pakaian dan keputusan selalunya akan tersedia 15-20min selepas itu.

Komplikasi HSG

Seperti juga ujian diagnostik yang lain, terdapat beberapa komplikasi yang dikaitkan dengan ujian ini. Walaubagaimanapun, ia sangat jarang terjadi cuma 1% dari keseluruhan pesakit. Ia termasuklah:
  • Pendarahan faraj
  • Luka pada serviks
  • Pengsan
  • Jangkitan kuman pada rahim
  • Alahan terhadap dye
  • Keputusan
Selepas ujian, doktor anda akan menerangkan keputusan ujian kepada anda. Ujian yang normal akan menunjukan tidak ada penyumbatan pada salur peranakan dan rahim berada dalam bentuk normal. Keputusan yang tidak normal menunjukkan samada salur peranakan tersumbat, terdapat parut dalam rahim atau bentuk rahim yang tidak normal.

Selepas HSG

Sekiranya normal bermaksud anda tidak mengalami masalah dengan salur peranakan dan rahim. Doktor mungkin akan menyarankan ujian lain untuk mencari sebab lain terhadap masalah kesukaran hamil anda atau berganjak kepada rawatan seterusnya seperti IUI.
Keputusan tidak normal, bermaksud terdapat masalah pada salur peranakan atau rahim dan rawatan bergantung kepada masalah spesifik yang dikesan yang menjadi penyebab kepada ketidaksuburan anda.

Credit to Portal Alam Hamil for all these information and picture. Doakan I tak ada masalah tubes ye kawan2.

Ate' logo

Tuesday, 22 October 2013

Datang dah dia!

Alhamdulillah....
Datang dah cik P saya hari ni (22/10/2013). Menjadikan cycle saya kali ni 33 hari. Wah, nampak sangat period ting tong terok bila berat badan naik. Bila berat turun cantik cycle cik P ni. Petunjuk ni kawan2....berat badan closely related to kebolehan Cik P datang menjengah kita setiap bulan. Ni lah salah 1 sebab kenapa kita kena kurangkan berat badan. YANI!!! SWEET TOOTH!! tolong Atie macam mana nak turunkan berat badan ni. Tak sabar nak kurus. Heheh (padahal exercise malas kemain)

Esok saya akan call unit radiologi HUKM. Nak dapatkan tarikh untuk buat HSG test. Takut ada. Excited pun ada. Janganlah ada pape masalah dengan tubes fallopian ku Ya Allah..AMIN

Ok, itu aje.

Ate' logo

Monday, 21 October 2013

1st appointment di MAC HUKM

Assalam
Harap korang semua sihat dan bahagia.

Last Friday (18/10/2013) I pergi jumpa Dr. Kadir. My first appointment di MAC. Supposed to be 4th Oct but since I was still in Thailand, the appointment was postponed to 18th Oct.

Masa registration nurse dah bising kenapa I tak tunda lagi kepada new date sebab HSG test still not done. Malas sebenarnya nak layan dia. I buat muka blur je. Biarlah I nak jumpa Dr pun apa salahnya. At least we can discuss about what procedure hubby and I can do in future.

Alhamdulillah tak tunggu lama pun Dr dah panggil kitaorang masuk. Dr was aware I tak dapat buat HSG test lagi. Dia decided nak explain into details about the treatments and procedures for us.

1. Usaha sendiri
2. IUI
3. IVF
4. ICSI

Untuk go through prosedur mana satu ada syarat masing-masing. Tapi semua prosedur pun perlukan period yang regular. Thus, Dr keep asking me to eat Diane 35. Ok, I will eat. About Metformin, I told him that I always get ceri beri every time I consume them. Dr suruh I stop makan Metformin tu. Lega I.

Dr akan syorkan 'usaha sendiri/bersama' jika si suami tiada masalah mengeluarkan sperm and the sperms itself. Dr just need to give meds to the PCOS wife untuk keluarkan telur dan pecahkan telur. Selebihnya suami dan isteri berusaha untuk 'bersama' at the right time. But since, we both ada masalah Dr tak syorkan usaha sendiri. Kami perlukan bantuan like IUI/IVF/ICSI.

To proceed with IUI, tube mestilah tiada blockage. If not, tak ada guna Dr bantu masukkan sperm suami tapi telur yang keluar tak boleh bertemu dengan sperms gara-gara ada blockage pada kedua2 tube fallopians. Ini pentingnya test HSG untuk tengok keadaan tube fallopians. Inilah yang I masih belum dapat buat lagi. Supposed period I dah datang last 19th tapi period masih belum menjengah. I tengah fikir macam mana nak buat supaya period cepat datang. Patut ke I amik ubat? or tunggu je? or buat extreme work out?

For hubby, I asked Dr to ask DH to undergo sperm test once again. The rational is to see is there any improvement or not after few months taking Sperman and Kapikachu. Selain tu, jika test HSG I turn to be normal, I akan rasa lebih yakin untuk proceed IUI if result sperm test DH is better than last time. Hubby setuju untuk buat next month. Alhamdulillah. Tolong doakan sperm hubby perform excellent this time.

If I do have problem in my fallopian tubes, tak ada cara lain melainkan IVF/ICSI. Atau pembedahan mungkin diperlukan untuk buang blockage. Nauzubillah. Jauhkanlah Ya Allah. Permudahkanlah urusanku mendapatkan zuriat Ya Allah. Bantulah hambamu ini. Januhkanlah dari perkara2 tak diingini. Amin
Seriously I xnak sampai ke tahap IVF sebab I tak berkemampuan dari segi kewangan, tak kuat nak terima kenyataan, tak kuat nak hadapi semua ni. I takut.

Oklah, setakat itu aje.

Ate' logo

Thursday, 17 October 2013

I dah balik Malaysia!

Rasanya baru few days tak BW tapi banyak perkembangan kawan2 TTC yang I dah miss. By the way nampak mostly in happy mood. Yang dah buat IUI & IVF, rehat cukup2 dan keep praying okay. Kita yang masih under treatment & consultation dgn gynea ni, keep fighting!

Alhamdulillah I dah selamat pulang ke Malaysia pada Sabtu yang lalu. Selamat dah pulang ke pangkuan suami. heheh
Raya Aidil Adha tahun ni di rumah mertua. Gara2 suka makan somtam masa kt Thailand, I cuba buat kat rumah mak mertua. Ist time pulak tu. Alhamdulillah menjadi siap tak cukup pulak. Mak mertua suruh buat lagi. I buat untuk 2nd round pulak. Dia suruh I balik lagi next week buatkan somtam untuk majlis baca yassin kat rumah dia. Kesian juga tengok dia excited tapi I kena outstation ke Perak ada urusan kerja. Hubby pun x dapat ikut. Kesian jugak kat dia bini dia ni asyik sibuk kerja je.

Balik dari Thailand berat badan I memang ada susut. Tapi 1 kg saje haha. I sendiri pun susah nak percaya sebab setiap hari I berbasikal dengan lajunya 6++ km. Jalan kaki, turun naik tangga dalam 1 km. Peluhnya usah cakap la. Confirm baju n skarf kepala I basah. Makan nasi once a day during breakfast shj. Lunch & dinner I makan buah dan sayur je. Nampak sangat badan I ni susah nak turunkan berat badan kan.

Actually, how many kgs we loose tak menggambarkan sangat susut/tak susutnya badan kita. Once I got back, hubby cakap I nampak kurus. Dia peluk I dia rasa badan I kecik sket especially tang perut. Ahaks! FIL & MIL pun cakap I nampak kurus sket. Datang office pun orang cakap benda yang sama. Pelik kan padahal turun sekilo je. Selama ni bila berat turun sekilo tak ada rasa pape perubahan pun. Baju sama ketat jugak. Hahah. Tapi berbeza dengan turun 1kg akibat bersenam dan jaga pemakanan. Baju dan seluar pun rasa longgar.

So, I buat conclusion bahawa dgn workout & jaga pemakanan (more veggies + fruit) do help me to reduce my weight but for myself, I really need extra workout to see more KGs lost. Betul cakap dietitian I when I met her before I went to Thailand. Confident je I cakap kat dia I will loose many kgs since I will use bicycle for 7km/day for a month. Patut la dia senyum je and cakap 'You need to do more than that'. Muka I da macam stress je dengar dia cakap macam tu. Ha, padan muka I bila sekilo jek turun.

Tomorrow I will meet Dr. Kadir. Hurmm tak tahu lah apa yang nak dibincangkan esok. HSG test pun I tak buat lagi. Period yang tak menentu menyukarkan progress treatment I. I need to wait for next cycle so that I boleh buat HSG test. Please AF, jangan ting tong lagi this time!!


Ate' logo

Friday, 4 October 2013

I am officially 26 years old yesterday and I think I am fertile now but DH is just too far

My entry title already summarized what I want to share here, huh?

Yes, yesterday was my birthday (3rd Oct). So starting yesterday I am officially 26 years old. Semakin meningkat umur. Alhamdulillah Allah s.w.t masih bagi peluang wujud kat dunia ni. Alhamdulillah syukur dengan segala nikmat yang Allah beri. Mudah-mudahan dugaan yang ada sekarang diganti dengan nikmat yang lebih dasyat pada masa akan datang. Amin yarabbal alamin.

This morning (4rd Oct: CD16), I checked my BTT and the tempt was increases sharply from yesterday reading. It was 36.59 degree C (the highest reading for this cycle). Yesterday was the lowest (36.02 degree C). Tengok pattern BBT macam I tengah subur sekarang ni. Pagi tadi tak ada eggwhite lagi but lepas lunch time dah ada eggwhite. Semakin ke petang semakin banyak. Kalau ada OPK strip lagi bagus boleh double confirm. But, DH is far from me. He is in Malaysia and I am here in the middle of Thailand. Tak dapat nak berusaha gigih. I cuma boleh doa je la supaya next month AF will come and I got eggs to be fertilized.



Btw, I nak share entry dari Dr. Hamid..Those yang nak baca boleh klik link kat bawah ni. See the relationship of eating more healthy food to fertility.

http://hamidarshat6.blogspot.com/2013/10/makanan-untuk-subur-dan-lepas-bedah_3.html

Orite, thats all.

Ate' logo

Monday, 30 September 2013

Household nutrition in the hands of women

Arini I belajar tentang seed germplasm....

1 perkara yang capture my interest is how important the women role as a wife and a mother to ensure her family members obtain enough daily nutrition. Jangan salah faham ya. Bukan wanita yang perlu sediakan bajet@wang untuk beli keperluan tersebut. Itu tanggungjawab ketua keluarga (para suami, bapa-bapa). Wanita, para isteri perlu masak makanan yang berkhasiat dan cukup ( 5 warna sayur/buah setiap hari) untuk keperluan dan kesihatan ahli keluarga.

Sebenarnya, kalau suami tak nak beli, macam man kita nak masak kan. Suami kena la beli sayur2 tu dan support usaha isteri nak masak makanan berkhasiat.

Last night, DH and I have discussed about my plan to grow vegetables at home for our daily consumption. Surprisingly, he really encouraging me to do so and he feels excited too. In fact, he already brought some seed of chilies and planting material of serai from his mother's house. (Cepat yer abi, sayang belum balik Malaysia pun lagi ni)

I already bought seeds of various types of vegetables such as chilies, sawi, kale, ceri tomato, jagung, salad, pak choy batang hijau, dan pak choy batang putih. I ada experience tanam sawi, ceri tomato, jagung dan cili je. As far as I know, sawi pak choy, salad, and kale require lower temperature. I still nak cuba. It would be very interesting to see their performance at lowland. Satu lagi, I nak cuba grow mushrooms kat rumah...Kena menuntut dulu la. Ada peserta dari Cambodia@Kemboja pandai buat tapi dia susah nak explain sebab masalah komunikasi.

Kenapa tiba2 beria nak bercucuk tanaman ni?

1. To change my lifestyle and dietary patterns (no more fast-food, unhealthy food consumption)
2. To ensure I have fast access to fresh vegetables everyday
3. To ensure my husband & I eat 200-400g vegetables/fruit everyday (as recommended by WHO)
4. To improve my healthy because it is my priority (I am TTCian maaa.....)
5. To ensure safety food for my family consumption and food security for my family members
6. For the sake of future generation...(healthier with green agriculture)

Even lives in the apartment, condominium, or flat still can grow vegetables....Ada caranya. Jom cuba

Ate' logo

Sunday, 29 September 2013

Hujung minggu di Kamphaeng Saen

Hai selamat pagi...

Pagi ni I pergi joging dan bersenam kat KU Innovation Health Related Physical Fitness Park. Fuh, panjang nama park ni. Park ni kat dalam Kasetsart University je. Tak jauh dari pintu utama universiti. Dari apartment tempat I tinggal dalam 300 meter.

Seronok beriadah kat park ni sebab tempatnya teduh dan banyak fitness amenities. Tak payah susah2 pergi gym dan bayar fee. Lagi satu tempatnya memang tenang. Orang Thai kat sini peramah pulak tu. Kebanyakan yang tegur kami memang boleh berkomunikasi dengan bahasa Inggeris. Dan kebanyakannya tenaga pengajar kat Uni tu. So, tak hairanlah kan.

Kan best kalau tempat tinggal I kat Malaysia ada park macam ni...


nyaman


lebih dari 10 jenis fitness amenities yg ada


suka tengok tasik...rasa tenang tengok air tu

eh eh eh 



Rindu pulak kat Bukit Ekspo UPM. Jog kat sana pun best sebab redup ada banyak pokok besar dan ada tasik. Rasa tenang jugak. Tapi tak ada fitnesss amenities yang boleh gerak2...dengar khabar alat2 kat sana pun dah reput2.

Saturday, 28 September 2013

An inspirational story to be shared

Hai...apa khabar? I nak share pengalaman yang I dapat hari ni. Hope korang enjoy baca entry ni.

Harini saya dibawa melawat ladang hidroponik. Jauh masuk ke dalam kampung. Jalan pun tak elok. I was wondering ladang hidroponik yang macam mana la koordinator ni nak bawa...But, surprisingly it was far better than what I have imagined.  I was touched and inspired by the efforts of the owners of the farm. Diorang ni suami isteri. Masing2 tiada langsung background pertanian. Background si suami IT. Adiknya pula sains computer. Sebelum ni bekerja di Bangkok. Cakap English memang fluent. Tak ada pelat Thai langsung. Semuanya bermula apabila diorang dapat tahu anak diorang suffer from nephrotic syndrome (masalah kidney). They have to monitor closely pemakanan anak diorang ni dan diorang perlukan safe food from trusted source. Initially diorang decided to produce kecil-kecilan sahaja untuk sekeluarga, but later on they found out it has big potential to be a business. The wife took a step to go to a training course on hydroponic vegetables production selama 1 tahun di Universiti Kasetsart, Kamphaeng Saen. Then, mereka suami isteri mencari kawasan untuk mereka buka ladang. Memang pedalaman kawasan yang diorang dapat ni. Kawasan ni hutan pada awalnya. Slowly they developed the hydroponic system here.

Bermula dengan structure yang second hand sebab diorang tak boleh afford untuk build structure dengan material yang baru. Pengeluaran yang awal2 semua tak dapat jual sebab diorang tak da market. Tak ada tempat nak jual. In fact, pengeluaran mereka terlalu banyak sebab tak tahu lagi nak anggarkan berapa banyak mereka perlu keluarkan dalam 2 hari. Middle man (orang tengah) offer nak beli sayur diorang tapi harga sangat murah. Diorang tak setuju. Daripada jual kat middle man lebih baik dia bagi percuma pada orang2 kampung kat situ. Dari situ, orang kampung belajar makan salad. Dan diorang mula sukakannya. Si isteri ambil keputusan untuk handle bahagian marketing, manakala suaminya menjadi bos dan adiknya jadi farm manager yang bertanggungjawab ke atas pengeluaran. Pada mulanya, I ingat salad2 mereka ni di eksport atau dijual kepada supermarket atau hypermarket sebab production dia memang banyak. Tapi rupanya hanya dijual untuk local market dan masih tidak mencukupi untuk keperluan kawasan sekitar tu. They manage to educate the communities about importance of vegetables consumption and safety food. Demand sangat tinggi. Pagi2 mereka dah keluar ke local2 market untuk jual sehingga pukul 2.30 p.m. Jika ada balance, mereka akan bawa ke kedai diorang di Bangkok. Initially, they manage to sell their product di 28 local market sebulan. Selepas 4 tahun iaitu sehingga sekarang, mereka boleh jual di 141 local market dalam 1 bulan. Dan pengeluaran mereka adalah sebanyak 4 tan/bulan.  Can you imagine that? 1 head (1 pokok salad) diorang jual 25 BATH ~ RM2.50. Usually, kat supermarket harga salad2 tu 38 BATH/head. Walaupun harga mereka jauh lagi murah, they manage to get profit.

Bukan keuntungan sahaja yang mereka kejar tapi yang penting adalah menyediakan makanan yang sihat dan selamat kepada orang tempatan. Selain itu, diorang juga ada buka sekolah untuk mana-mana individu yang berminat untuk belajar pengeluaran sayur secara hidroponik. Besides that, diorang juga bekerjasama dengan sekolah di kampung tersebut dengan membina sistem hidroponik di sekolah. It is win and win situation. Sekolah boleh menggunakan sistem tersebut dalam pembelajaran dan memupuk minat budak sekolah terhadap teknologi pertanian dan kepentingan pengambilan makanan yang sihat dan selamat. 10% hasil pengeluaran pelajar2 seolah ambil untuk diorang makan, 10% lagi diorang jual pada cikgu2 dan staf sekolah, manakala 80% lagi diorang jual pada Suami isteri ni. Sebulan diorang boleh dapat 6000 -8000 BATH. Suami isteri ni pula boleh jual balik hasil budak2 sekolah tersebut. Bagus kan diorang!

Sebelum mereka datang ke kampung tersebut, kes pengambilan dadah oleh budak2 sekolah agak tinggi di kampung tersebut. Namun, selepas 4 tahun iaitu sejak kehadiran mereka di kampung tersebut dan pembaharuan serta perubahan yang dibawa mereka telah mengubah sikap community dan tiada lagi kes dadah si situ. Mereka memberi semangat dan motivasi kepada pekerja2 mereka yang juga penduduk kat situ. Secara tak langsung, memberi kesan positif kepada community kampung tersebut. Siap dapat anugerah Social Award dari kerajaan Thailand lagi tu. Dan kampung tu dapat No. 1 terbaik kat Thailand ni.

Ladang diorang ni mendapat certificate GAP, GMP and Food Safety. Tak ada langsung racun yang digunakan. Mereka hanya guna biopesticide which is trichoderma untuk control pest. Salad diorang cantik2. Geram I tengok. From time to time, mereka expand perniagaan ni dan sentiasa berusaha menambahbaik sistem hidroponik mereka. Banyak juga yang mereka invest bagi memastikan suhu dalam rumah evaporative system dan larutan nutrient mereka sentiasa sejuk iaitu 27-28°C. Bukan senang nak buat sebab kawasan mereka di lowland. Usually, salad hanya subur di kawasan bersuhu dingin sahaja iaitu di highland. Banyak research yang diorang buat untuk menambahbaik sistem pengeluaran mereka. Kagum I. Diorang dalam perancangan nak menjadikan tempat tu ‘Farmpermarket’. Like a supermarket where people come to buy their needs, but this place will be a place where people can come inside the hydroponic houses and choose and buy the vegetables they want. Menarik kan. I pun nak buat kat Malaysia lah! haha

I sangat happy, teruja dan tersentuh dengan effort diorang ni. Initially only for the sake of their child, but then what they have done had successfully:
11.   Educate the community and school children about healthy and safe food
22. Improve community’s lifestyle (reducing number of drug addicts in the community and encourage them to eat more vegetables)
33.  Promoting agriculture technologies (hydroponic system)
44.  Buka peluang pekerjaan dan menambah pendapatan penduduk
55. Encourage people to be a successful farmer
Dan banyak lagi….
I hope by sharing this story, u all juga dapat inspirasi. Lets slowly change our lifestyle. Eat more vegetables and consume less rice. Good for TTCian. Grow your own safe vegetables. Macam yang Dr Hamid selalu pesan. Dia pun selalu share kebaikan sayur2 kan. Ha, ini la sebabnya....TTCian mesti banyak makan sayur2 berkhasiat.


p/s: I excited nak bercucuk tanam bila balik Malaysia nanti. Seed I dah beli. Planting box I nak beli kat MARDI je nanti. Anyone nak join? hehe

Ate' logo








Alamat website diorang: http://www.namonammonfarm.com/

Friday, 27 September 2013

My entry not appear at the 'Dashboard'

Hai korang...
Kenapa ye my post tak appear kt my dashboard?

Mula2 tak perasan tapi masa nak blogwalking tengok tak ada pulak my entry title. Then i tengok kt statistic, no one read my post. For few days already.

I did post an entry on 25th Sept. Therefore, i am wondering what had happened to my blog...kenapa jadi mcm tu. Entry tak appear kt dashboard. My latest entry tu xde sape baca. Huhu macam mana nak solve masalah ni...

Anyone tahu x macam mana?
Entah2 entry ni pun korang tak nampak kt dashboard korang. So mcm mana korang nak baca kan...

Erm sedih la

Wednesday, 25 September 2013

Obesity & TTC

I just nak share few things in my mind after I read few articles and journals about obesity and its relation to health issue.

Kita semua aware that obesity ni merbahaya dan mengancam status kesihatan seseorang manusia. Human with obesity problem tend to suffer from masalah circulatory system macam sakit jantung dan stroke dan juga masalah respiratory system, contohnya sakit paru-paru. Selain itu, orang obese ni mudah kena sakit kencing manis, in other word is diabetes. Itu potong kaki punya sakit. Kenapa orang obes tend to suffer these diseases? Sebab mereka mempunyai terlalu banyak fat, kolestrol dan calcium. That will affect the circulatory system. Selain tu, human with obesity tend to have metabolic disease iaitu masalah untuk menghasilkan insulin atau menggunakan insulin. Insulin ni adalah hormon yang dihasilkan di pankreas (hati). Fungsinya adalah mengawal keseimbangan glukosa (gula) dalam darah. Dia promote glukosa yang dihasilkan dari benda-benda yang kita makan untuk digunakan di dalam sel kita. But, when the insulan kurang atau can not work anymore, gula dari makanan yang kita makan tak di promosi untuk digunakan oleh sel2 dalam badan, therefore gula tersebut jadi berlebihan in our body. Bila berlebihan, terjadilah penyakit kencing manis. That is how diabetes is described.

Selain 3 penyakit tu, satu lagi kaitan obesity dengan kesihatan adalah pregnancy. I am not going to share about the effect of obesity during pregnancy, but it is about obesity and TTC. Sebenarnya, dah banyak kajian dibuat to relate obesity dengan etnik/race, genetik, culture, environment factors, agama dan banyak lagi termasuklah pregnancy or to be exact---TTC. Kajian2 tersebut memang dah berjaya buktikan bahawa perempuan yang obese highly correlated to miscarriage and difficulties to get pregnant. Most of obes women mempunyai kes keguguran bayi dalam tempoh 6 bulan sebelum kajian tersebut dibuat. Dan kebanyakan perempuan obes kat Malaysia ni tinggal di bandar bukan di kawasan rural. Dan mereka adalah individu yang bekerjaya (mempunyai pekerjaan).

If we relate all these info, we can answer why many TTCians are among perempuan2 yang bekerjaya dan kebanyakannya tinggal di kawasan urban, dan bukan rural areas. The factor that contributing to this problem (obesity) is not only the genetic but mainly because of our environmental factors and lifestyle. Kita selalu dengar ayat 'Apa yang kita makan, itulah diri kita'. Well it is true.

Kita semua dah terbiasa di ajar makan nasi setiap hari. Not only once a day, but 3 times a day. It is a lot of rice. Kita tak perlukan nasi sebanyak tu pun untuk hidup sihat. 1 cawan hingga 1 1/2 cawan nasi sehari dah cukup. We can eat more if we work harder like petani, kerja-kerja pembinaan, pelaut, dan seangkatan dengannya. Kita TTCians ni mostly duk kat kelas, office, labs, meeting room and go outside once in a while. Not much energy we have lost. But we eat a lot of calories. That is why bila kita kena jumpa dietician, she/he always remind us to eat only what our body need. The amount of food (calories) should be equal to the amount of calories burn. We should reduce the amount of food that we consume everyday especially the rice and get rid of the fast-food and so on.

In fact, purata jumlah nasi yang rakyat Malaysia makan adalah 78kg/person/year (2001). It is supposed to be lower which is 45-50kg/person/year. Dan rakyat Malaysia hanya makan 15-20kg vegetables/capital/year. Tahu tak berapa banyak sayur yang sepatutnya each of us kena makan as recommended by the WHO? It is 250kg/capital/year. Nampak tak betapa jauhnya beza jumlah yang kita makan? Mesti ada yang tanya, then kenapa di Malaysia tak ada kes kekurangan nutrient macam kat Afrika? Sebabnya, kita ada sistem pengurusan kesihatan yang bagus di hospital-hospital dan klinik. Dari saat kita lahir, kita dah diberi macam2 ubat, vitamin, cucuk2 dan supplements. In facts, ibu-ibu di Malaysia ni pun dah diajar untuk feed anak yang dilahirkan dan merancang keluarga. Sebab tu, up to now, tak ada lagi dah kes baby/kanak2 meninggal kerana kekurangan nutrient atau makanan di Malaysia. We are all educated but then we don't put healthy as our priority in our life.

As a woman, a wife, and a mother-to-be, we should really be careful with our lifestyle and diet. Masa masih belum ada anak lagi ni la kita kene ubah cara hidup dan pemakanan kita. Memang kita ada kerjaya, ada duit untuk makan diluar, kita boleh beli bila2 masa in fact much easier bila dah ada drive-thru, dan kita tak ada masa atau tak sempat nak masak makanan yang berkhasiat untuk keluarga bila balik kerja BUT there is always a way to change everything. 

The first thing that we should do is to reduce the rice intake. From 3 times a day to once a day. From a full plate into a cup or 1 1/2 cup of rice. From everyday to twice a day. Don't eat rice everyday. We can change to noodles like bihun sup, bihun tomyam and laksa. Nanti ada yang cakap, susah nak buat ni sebab suami mesti tak setuju sebab dia kuat makan dan suka makan nasi. Well, bermulalah second step which is to educate the family members. Jika dia nak makan nasi setiap hari, let him do that but we as the women, the wife, a mother-to-be should be strong and keep telling our partner the benefits of taking more vegetables in the daily meal. Third step is be creative! We must make the food look nice, beautiful, colorful and delicious. Masa ni la nak mencurah segala idea kepada makanan. Lama2 mesti suami suka jugak. Biasakan diri kita. Biasakan suami kita. The most important step is make fast access to various types of vegetables. Part ni mungkin susah sikit pada korang yang tak ada pengalaman bercucuk tanam sendiri kat rumah. Actually sangat mudah je nak bercucuk tanaman. What you need is only visit to Unit Biji Benih di MARDI HQ dan beli 1-2 greenkit dan biji benih untuk permulaan. Jika korang minat dengan lettuce (salad), tomato ceri, sawi, bayam, kangkung, kekacang, ulam-ulaman dan macam2 lagi leafy vegetable, korang boleh dapatkan seed kat mana2 kedai hardware yang jual barangan2 pertanian. Kalau tak tahu cara tanam dan penjagaan, korang can always ask the officer atau just google. Last option, korang boleh tanya I. In fact, terdapat banyak sangat cara untuk buat home-gardening ni tak kiralah rumah korang ada tanah (kawasan) atau pun tak. Kita boleh guna bahan2 dari rumah kita sendiri. Banyak maklumat dan cara nak buat di Internet. What you need is only the very first step before the first step iaitu keinginan untuk berubah.

Makanlah lebih banyak sayur-sayuran. Kurangkan nasi. Tingkatkan kesihatan diri dan keluarga. And of course, for the sake of Allah dan usaha kita untuk mengandung

Ate' logo


Saturday, 21 September 2013

Allah does hear me

Remember I posted an entry last Wednesday?
Actually, after posted the entry I did blog walking to the other TTCians and ex-TTCians blogs. I was surprise that our friend Nina is already few months conceived. I am so happy for her. Very happy. Cuma I lambat tahu berbanding kawan2 lain. Anyway, congrats Nina... Please take care of  urself and the baby. I am really happy for you....Doakan I yer :)

But the worst part was I couldn't control my emotions. I was comparing myself to her. She is very lucky because her TTC journey was not too long. I started to ask why, why and why I can not conceive.... What and what and what is my problem is.... I menangis semahu-mahunya. And it was very bad. Rasa hiba sangat. Sedih sangat. I was questioning Allah, what is wrong with me. Aku dah la tak mengandung2, period pun tak datang... I couldn't control myself. I couldn't stop crying. Lebih 2 bulan dah, period masih belum datang.

Later, I laid down on my bed. I pasrah. I biarkan diri menangis semahu-mahu meresapi segala kesedihan dan berhenti menyoal segala ketentuan Tuhan. Sebelum lelapkan mata, I mohon supaya Allah tak abaikan I. Supaya Allah dengar rintihan I. Supaya Allah bantu I.

The next morning, I went to Kasetsart University in Bangkok. Ada lecture yang kena dihadiri kat sana. During lunch time, I pergi toilet nak buang air. Terkejut I tengok underware dah bocor. I period!! U know what was happened next? I was crying inside the toilet with a very big smile....Syukur sgt pada Allah. Masa tu I dapat rasa kasih sayang Allah s.w.t. I was crying badly last night, and the next day Allah datangkan period. I memang tak expect langsung. Even pad pun I tak bawa pergi Bangkok. Dah la kena stay 3 hari kat sana. Nasib baik ada tisu. Then I manage to get one from of the participants after lunch time.

Kalau orang lain yang tak ada masalah macam ni mesti dah pelik AF datang pun nak buat entry kan. But to me, datang period tu pun satu anugerah. Sangat stress bila period cycle tunggak terbalik sedangkan sebelum kahwin tak pernah ada masalah.

Since period kali ni kat Thailand, I masih tak berkesempatan nak buat HSG. Kalau kat Malaysia, I dah boleh call pusat Radiologi HUKM untuk buat appointment. I think not much can be discussed during next appointment with Dr. Kadir. Maybe he will ask DH to do sperm analysis once again and ask me to undergo the HSG scan when I have the next AF. Buat sementara ni tiada la aktiviti berusaha secara natural kerana suami jauh di sana. Redha je la. Allah s.w.t ada sebab untuk semua ni.

In shaa Allah, kita jumpa lagi next entry.

Assalam.

Ate' logo






Wednesday, 18 September 2013

Salam rindu dari Thailand

Assalam semua....

Sawa dee kha....

Apa khabar? or saa bai dee reu?
Harap semua korang semua sihat. Alhamdulillah I kat sini sihat. Cuma I rindu Malaysia sangat-sangat. Today is my 4th day in Thailand. 22 days to go before I can go back to Malaysia. Sebenarnya 22 hari lagi sebelum nak balik tidaklah lama sebab jadual kat sini memang padat. Selain menghadiri lectures, kena buat amali, proposal projek pembangunan, presentations dan lawatan ke tempat-tempat yang berkaitan dengan latihan+kursus ni. Sekejap je I rasa tapi dah masuk hari ke-4. I haven't start doing the proposal yet. It is a big task for every participants. And all of us need to present them one day before we leave Thailand.

Cabaran tinggal kat sini memang banyak. Paling utama adalah kepayahan untuk mendapatkan makanan HALAL. SANGAT-SANGAT SUSAH. I memang ada bawa makanan dari Malaysia tapi tak sempat nak masak. Balik kelas dah letih. Finally end up dengan makan buah je. Apa yang bagusnya I cabar diri I untuk tak makan nasi. In the first two days, i reduced the amount of rice and on 3rd and 4th day I dah tak makan nasi. Bila kat negara orang senang pulak nak buat sebab food resources limited dan bila sorang-sorang (no family members or close friends) kita tak dipengaruhi oleh sesiapa apa kita nak makan. So, I can control myself what to eat and what not to eat as well as the amount of food. Balik Malaysia nanti I tak tahu la boleh continue ke tak.

Cabaran kedua adalah berhadapan dengan terlalu banyak anjing liar walau di mana jua di Thailand ni. Tak kiralah di kafeteria, library, kawasan tempat tinggal, tepi2 jalan, dalam universiti, kawasan parking dan di mana2 saje lah. Tak bersih hokey ada banyak anjing kat tempat makan. Dan tak selamat okey tempat belajar even kat library pun ada anjing. OMG, stress betul bab anjing ni. Kat night market pun banyak... Last year ada kes peserta training yang kena gigit dengan anjing. Scary kan. I can't barely imagine if it happened to me. Please Ya Allah, protect me.

Cabaran ketiga adalah ketiadaan transport yang labih laju daripada basikal melainkan basikal itu sendiri. Setiap peserta diberikan basikal untuk kemudahan untuk bergerak but only inside the campus. Dari main gate sampai ke appartment jalanlah kaki dan seberanglah jalan dengan naik tangga just like macam kat Malaysia. Kat Malaysia much better sebab ada roof tapi kat Thailand not only tak ada roof tapi tak ada penghadang yang tinggi. Sangat tak selamat. Walau bagaimanapun, cycling, walking and climbing the stairs are good exercises. I berpeluh banyak setiap kali pergi attend lecture dan balik. Dari appartment ke campus main gate 200m of walking and climbing stairs. Then cycling for 3.4km to the lecture room. Went out to have lunch at the campus canteen by cycling for 2++ km (two ways). Then at the afternoon, naik basikal 3.4km lagi balik ke main gate. Then jalan kaki dan naik tangga untuk pejalan kaki menyeberang jalan besar nak balik ke appartment. I believe can have slim body if I stay here longer, at least three months.

Walaupun banyak cabaran, semuanya ada hikmah. All the participants care to each other even we are from different countries, backgrounds and religions. We are like siblings. Alhamdulillah, syukur pada Allah s.w.t. Duduk sini buatkan I meletakkan sepenuh kebergantungan kepada Allah s.w.t. Bukanlah nak cakap sebelum ni tak macam tu tapi memang ada beza bila kita di negara sendiri dan di negara orang. Hanya Allah je yang betul2 ada untuk kita minta tolong. I harap apa yang I rasa kat sini berterusan walaupun I dah balik nanti.

Selain itu, ilmu yang I belajar kat sini memang banyak walaupun hanya baru 4 hari. Ilmu tu semua mengingatkan I kepada kebesaran Allah s.w.t. I bersyukur kerja I berkaitan benda hidup, iaitu sayur-sayuran. Yang menjadi sumber makanan kepada umat manusia. Sekarang I berbangga. Kalau masih ada orang cakap 'buat apa buat research tentang sayur, nanti makan jadi tahi' pun I tak kesah. I akan jawab balik kat dia "kamu orang kufur nikmat".

Last but not least, I nak ajak korang semua makanlah banyak sayur-sayuran. Eat more vegetables. Hay an nhieu rau (Thai). Kumain ng maraming gulay (Philippines). Negara2 east asia lain sayur sangat murah. Dan diorang memang makan banyak sayur like the Viatnamese, Cambodian, Bangladeshy, Phillipinos, Myanmary, Laosy, Siamese, and so on.They care about their healthy. Bila tengok statistik, Malaysia paling tinggi rakyat obesiti among negara2 Asia Timur lain. I la tu salah sorangnya. Jom makan sayur banyak-banyak. Remember, we are the TTCians. We must eat more vegetables and herbs. 5 colours every day.

Itu saje kisah I dari Kamphaeng Saen, Nakhon Phatom, Thailand. Salam rindu untuk anda semua. Take a gud care. Ada masa I tulis lagi.

Ate' logo


Saturday, 14 September 2013

Forgive me and pray for my safety

Alhamdulillah dan tahniah kepada TTCian yang dah preggy. Tak boleh panggil TTCian dah la kan. Tahniah kepada Nailah dan juga Nory. Jangan lupa doakan kami yang masih menanti.

Kita yang masih belum ni keep fighting ya. And keep think positive and have faith in Allah. Mudah-mudahan ada rezeki kita.

Actually, I nak minta maaf kat semua TTCian atau pembaca blog ini jika ada silap dan salah. Tomorrow I will be going to Bangkok for almost 1 month. Bukan becuti tapi menghadiri kursus dan latihan. I takut tak sempat minta maaf dengan korang kalo jadi pape kat I, nauzubillah. Kemudian, I nak minta tolong korang doakan I selamat pergi, selamat pulang dan selamat sepanjang kat sana.

To tell the truth, I tak pernah pergi sejauh tu. Paling jauh pun Sabah je. Seriously, I memang takut sebab macam2 yang I dengar kes kat Thailand ni. Peliharalah aku Ya Allah...

Nak selit jugak hal TTC kat sini...
Sesiapa yang pernah baca entry I tentang I turun darah one night kat Terengganu last 29th August, I masih tak period sehingga ke hari ni (CD58). Takut memikirkan period yang lama tak menjengah, I decided to assume that turun darah on 29th August tu as my period. So menjadikan cycle tu 39 hari. Lepas cycle tu I kira cycle baru so sehingga hari ni I dah berada pada CD17. On 3rd Sept (CD6) I dah start ambil BBT every morning and surprisingly my BBT chart menunjukkan yang I ovulate pada CD12. Kebetulan I mmg ada BD. I am not expecting early ovulation tapi sayangnya I tak double confirm dengan OPK test. Hati I kuat mengatakan tak ada telur yang keluar masa tu sebab no sign like EW and so on. Usually, I do have.
So, sekarang ni I berada di DPO5. I will keep taking my BBT while in Bangkok, hopefully.

Apa yang merisaukan adalah I masih tak berkesempatan nak cek tube seperti yang Dr suruh. Supposed I dah dapat buat kalau period tak ting tong dan jumpa Dr lepas balik dari Bangkok nanti (18 Oktober) dah boleh  tengok dan discuss. I betul2 tak gembira dengan masalah period ni. I am still working on it by taking supplements and work out. Cakap pasal work out, my current body weight is 84.4kg. Bulan puasa turun dari 87 ke 83 then naik jadi 86 lepas raya. Hopefully sebulan kursus kat Thailand nanti boleh menurunkan berat badan I lagi. Sehatttt kau Atie! Hari-hari naik basikal k. Jangan ngelat!

Oklah kawan2, keep updating ur blog. I nak baca dari sana.

Ate' logo



Thursday, 5 September 2013

Bersungguh2lah berusaha

Lepas blog walking just now, ramai kawan TTC yang meluahkan perasaan dan memberi semangat kepada kawan2 TTC yang lain. Bila I baca entry Sweet tooth, I teringat kejadian DH dan I few days ago.

I was reading blog Nailah, she shared usaha2 dia berjaya pregnant. I baca sambil share dengan DH (bacakan untuk DH dengar sekali). Tapi dia tak fokus pun. Penat I cerita kat dia, dia cakap pasal kereta pulak dengan I. Tak pasal2 I sentap. Dia marah dan dia bagitahu yang lelaki ni tak suka isteri dia cakap benda2 tu. Kemudian dia compare usaha dia compared to myself. Terdiam I. Rasa down sangat masa tu. Rasa macam looser.

I muhasabah diri, walau pun sakit hati tapi ada betulnya cakap dia. Memang DH disiplin makan supplements walau pun semua supplements tu I yang belikan untuk dia. Tapi I tak disiplin makan supplements. Ubat Dr bagi pun I tak makan (metmorfin & pil perancang). Walau pun DH tak work out tapi DH banyak jalan kaki setiap hari dan DH sangat mudah berpeluh.

It is not only hubby having fertility problem, me too. But what I have done? I found out usaha I selama ni tak pernah bersungguh2. Beria2 beli supplements, madu, debunga kurma, pati delima, VCO, apple vinegar tapi tak beria2 makan semua tu. Beria2 beli alat2 senaman, tapi tak beria2 buat. Beria2 jumpa Dr, tapi tak beria2 makan ubat Dr prescribed. Beria2 nak Allah beri anak, tapi tak sungguh2 berdoa dan menambah amal.

DH was right...I tak sungguh2. I did ask myself, kenapa aku beria2 nak anak? Lama I fikir, at the end I buntu. Then, I asked myself back, layak ke aku untuk dapat anak?All old bad and black memories came to my mind. I teringat my childhood life, and how I grown up, dan semua kisah2 hitam dalam hidup I. I sangat2 tak nak anak I jadi macam I.

The only way is to bersungguh2 dalam usaha. Bersungguh2 dalam doa. Kita memang kena strict dengan diri sendiri. Betulkan niat kita, in shaa Allah.

I still remember what my uncle said when he tried to tilik my hand. Pakcik I ni belajar dengan arwah Tok I. Arwah memang pandai la bab 'baca' ni dan tak pernah salah semasa hayat dia ada lagi. Back to the story, pakcik I cakap my life wont be easy. I hanya akan dapat atau berjaya jika I berusaha lebih dari biasa. Masa tu I masih belajar kat Universiti. Bila I ingat2 balik kehidupan yang dah lalu dulu, memang betul yang I ni jenis kena berusaha extraordinary baru boleh dapat/berjaya. Tak macam orang lain yang I kenal. I don't know, mungkin untuk dapatkan zuriat juga I perlu berusaha lebih dan betul2 beri komitmen.

Allah, sesungguhnya Engkau yang menentukan. Hanya Engkau memakbulkan doa. Permudahkanlah urusan kami Ya Allah. Berikan kami kekuatan Ya Allah.
Amin

Ate' logo

Monday, 2 September 2013

Unhappy scenarios while attending a conference

Sepanjang minggu lepas I outstation ke Terengganu menghadiri sebuah konferens. Stay di Prinzpark Hotel. First story ni bukan nak cerita tentang TTC tapi nak cerita tentang sikap manusia yang bongkak.

Konferens tu mostly attended by researchers selain daripada academicians dan scientists. Dari institut I ni ramai jugak la dan most of us memang kenal sebab we all dari same batch. Salah seorangnya cakap mcm ni when he looked at my poster last time (sila baca dengan gaya lelaki lembut ya korang):

'Buat apa la buat poster pasal terung...makan2 jadi taik jugak nanti' (sambil jari dia pointing to my poster)

I was standing in front of my poster terkejut dengar dia cakap macam tu. One of my friend yang kawan baik dia jugak tanya kat dia, ' Eh , kau tahu tak ko cakap pasal poster sapa? cuba ko baca nama betul2'

Tau gelabah dah tahu nama I owner poster tu, cepat2 minta maaf. Sorry to say la, melampau gila dia tu.
I tunjuk penumbuk depan dia, then cakap "Nampak ni?"

Then, I sambung, "this topic may not important for a consumer like you, but it is important for seed producers"

Then, dia boleh pulak reply macam ni dengan gaya 'nyah' dia tu

'Ko mesti perah otak kan nak explain kat aku'

Then I jawab, "Aku tak perah otak. Aku tunggu otak ko terbuka sikit!" Lepas tu I terus blah. Surprisingly jumpa manusia macam tu padahal bukan budak2 tapi dah berotak, dah ada master, nak buat PhD dah pun tapi fikiran sempit. Baca poster orang biar habis, biar sampai faham, tak faham tanya. Janganlah disebabkan bidang ko berbeza dengan orang lain ko hina hasil kerja orang lain. Ko besar tagun, gemok macam tu sebab ko minum air je ke? tak makan?

Semua makanan jadi tahi. Tapi dari mana datangnya makanan yang ko makan? Dari hasil pertanian. Hasil pertanian dari mana? Dari benih yang berkualiti. Dari mana datangnya benih? Dari mana datangnya sayur-sayuran,buah-buahan, makanan? Dari Tuhan...Dari Allah. Allah menciptakannya sama macam Allah menciptakan manusia. Mentang2 bidang ko tak de kaitan tentang food crop yang at the end makan jadi tahi ko nak perkecil2 dan hina hasil penyelidikan orang lain. Phuiii

I was told that lelaki ni memang well-known satu Malaysia dalam bidang dia. Sebut je nama, orang mesti kenal. Muda lagi baru 28 yrs old. Dah jadi editor journal. Dah menang anugerah sana sini. Journal berwasit dia dah bederet2. Jadi consultant untuk sebuah lab di UM. Dan macam2 lagi la.

Satu pun tak impress I. Sikap sama macam orang tak sekolah. Sepanjang duduk sana, I know him better than last time we met during Program Induksi. Banyak lagi situasi lain dan percakapan2 dia sepanjang kat sana yang membuatkan I tak suka dia. Always menaikkan diri sendiri, pandang rendah kat orang lain, memerhatikan orang lain, judging people, mengutuk dan mengumpat bagai.

Moral of the story, setinggi mana pun kita pergi, sehebat mana pun kita, kita ni datang dari Allah s.w.t. Jatuh bangun hidup kita ni Allah yang tentukan. Jangan sombong, jangan bongkak, jangan riak, jangan merendah2kan orang lain. Nikmat dan rezeki Allah tu boleh diberi dan ditarik bila2 masa. Esok2 dah jatuh, jangan tanya kenapa....

Nak dijadikan cerita, after what was happened I terus demam. Pagi hari kejadian (Rabu) rasa tak sedap badan je. Sesi petang I tak join dah sebab tak larat sangat. I rasa I terkena sergah dengan hantu mamat tu kot. Next day (Khamis) I felt better lepas makan panadol 2 biji dan tidur yang cukup. So, I join trip ke Tasik Kenyir. Indah ciptaan Allah s.w.t. I suka warna air kat sana. Warna turqoise lembut. Macam2 pengalaman menarik I dapat.

Balik dari Kenyir, I demam balik. Malam tu kawan2 ajak pergi main bowling. I teringin nak main tapi cek UPT dulu sebab period dah lewat manalah tahu ada rezeki. Since the result was -ve, I pun join la. OTW nak pergi tempat bowling tu I terjatuh. Kaki tersepak batu. Punyala sakit. Tu la pakai kasut wedges lagi, malam gelap lampu tak ada pulak tu. Jatuh gaya nak sujud dah kat atas jalan raya tu. Nasib baik hubby ada ikut dia jampi dan urut2 kan. Terus sihat I boleh main bowling terus. First game siap dapat No. 1 but second game dapat no. 4 out of 5 places. Penat sudah.

Masa main tu I rasa lain macam je, macam darah turun. Rasa macam kita nak period tu. I siap bagitahu hubby, 'Abi, sayang rasa macam nak period la. Lain macam je ni' sambil usap2 perut I. I tak terus pergi cek. Lepas main terus pergi makan malam. Dah balik hotel I cek tak ada pulak darah ke spotting ke. Then I buang air kecil. Pun tak ada darah yang keluar sama. Tapi masa I lap peha dan kemaluan nak keringkan terkejut pulak tengok kat towel tu ada darah. Cepat2 I pakai pad. I ingat banyak la sampai the next day tapi tak...banyak mana yang keluar malam tu, itu je la kat pad tu. Tak bertambah dan terus tak keluar dah sampailah hari ni. Pagi tu (Jumaat) I kena cirit birit. Hubby tak kena sedangkan hubby makan separuh dari nasi goreng I malam tu. Tanya kawan2 lain yang pergi makan sama pun tak ada yang kena cirit birit. Sampai hari ni I masih cirit birit. Jumaat la paling teruk sampai 8 kali. Sabtu ada 5 kali. Ahad 4 kali. Harini 2 kali.

Kawan2 apa pendapat korang, turun darah tu period kah? Patutkah I jumpa Dr pergi cek? Tapi UPT I negatif....until today I belum repeat UPT lagi. What should I do?


Ate' logo

Thursday, 22 August 2013

I thought I am pregnant but I was not yet

The title above is so clear and straight forward, huh?

Last night I cook Ayam masak merah for dinner. Hubby and adik I cakap sedap dan diorang pun menambah2 makannya. I pulak tak tambah nasi. Then I makan grapes sebagai pencuci mulut. Both hubby n adik eat grapes too.
Lepas kemas dapur semua I rehat je tgk tv started with cerita Sirrun at TV9. Suddenly masa tengok tv I rasa pusing, surrounding I nampak bergoyang2 dan berpusing. My eyes cannot focus. Apa yang I tengok bergoyang2. Alamak masa tu dah rasa pelik. Apa pulak yang tak kena kan.
I bangun berdiri but badan I tak berapa stable. Rasa macam terhuyung-hayang. Tekak rasa loya. Macam nak muntah. Angin duk keluar ikut mulut. I tersandar ke dinding. I dah takut kenapa dgn I ni. Suddenly I macam semput. Kena tarik nafas laju2.

Lepas tu I terus pergi sinki. Rasa nak muntah. Tapi air liur je yg keluar. Once I nak leave the sink, terus keluar semua yang I makan masa dinner tu. Nasib baik sempat mencurah segalanya di dalam sinki. Huhu banyaknye. Bau masam pulak tu. I panggil hubby. Dia ada kat luar layan customer datang nak tukar seat kereta. I told him what just happened then dia bila dia tengok muntah I dia cakap banyaknye sayang makan... Erk?? apa la abi ni. Then dia suruh I rehat. Dia bersihkan muntah tu dan cuci sinki.

I baring semula. Lepas muntah surrounding yg berpusing2 tu dah hilang. Lega I. Tapi pening kepala pulak. My eyes still hardly focusing on what I see. Lepas solat isya I terus naik dan tidur. This morning masa bangun my mind mmg dah betul2 wake up as usual. Tapi bila I start walking badan I tak stabil. Macam orang mabuk jalan. I terpaksa pegang dinding dan penghadang tangga utk support. Pelik betul dan mula la terfikir... Mengandungkah ni? Atau aku salah makan? Kalo salah makan aku kan selalunya sakit perut pastu cirit birit. Ni tak ada pulak rasa sakit perut.
Until now, I masih rasa tak berapa stable especially bila berdiri dan berjalan. This morning I buat UPT kat office and the result was negative. So now I know, I muntah dan pening2 bukan sebab mengandung tapi mungkin sebab lain yang I sendiri pun tak tahu. Janganlah ada penyakit lain pulak.

Today, I am at CD35. Tak tahu bila akan period since period tak regular. Nak kata period dah delay pun tak boleh jugak sebab tak tahu cycle kali ni berapa lama. Kalau ikut last cycle, hari ni masih belum delay la sebab last cycle 40 hari.  
Jom tengok macam mana cycle I dari Nov 2012 until Dec 2013

Nov 2012 (3/11 - I tak rekod)
Dec 2012 (4/12 - 8/12) 5 hari
Jan 2013 (5/1 - 8/1) 4 hari
Feb (tak period)
Mac 2013 (4/3 - I tak rekod)
April 2013 (tak period)
Mei 2013 (8/5 - 12/5) 5 hari
Jun 2013 (9/6 - I tak rekod)
Julai 2013 (19/7 - 27/7) 9 hari dan sambung (1/8-3/8) 3 hari
Ogos 2013?? Tak tahu lagi



Wednesday, 21 August 2013

Nak tanya...

Saya duk terfikir2...what is actually happened before a woman knows that she is pregnant? I mean before she knows that she is pregnant by testing the UPT...

Did she vomitting? Was it often?
Did she felt dizzy? Like her surrounding was spinning.
Did she had breast pain?
Did she had many times of egg white?
Did she had a lot of keputihan?
What is the main or clear symptom of pregnancy?

Ate' logo

Wednesday, 14 August 2013

IJAB & QABUL

A short film about TTCian, I guess.

Or she truly does not want a baby...

Tengok sampai habis baru tau.
Jom tonton...

Ate' logo

Tuesday, 13 August 2013

Khas kepada Follower & Pembaca setia blog saya

Assalam,

Salam Syawal ke-6 dan selamat pagi...

Selamat hari raya kepada semua kawan2 TTCian semua. Mohon maaf sekiranya penulisan saya pernah membuat anda tersinggung atau menyampah@meluat. Setiap manusia ada kekurangannya dan tak lari dari buat kesilapan. Saya mohon ampun dan saya ampunkan korang ( actually no one among u hurts me) :) Korang semua memang baik. I am grateful to Allah s.w.t.

Saya nak menjemput anda yang free & available ke rumah terbuka saya di:

Lot 2895, Kg. Sg Kandis,
Seksyen 36, Shah Alam,
Selangor

Pada: 17/8/2013 (Sabtu bersamaan Syawal ke -10)
Masa: 12 tengahari ke-atas

Kalau boleh...jika nak datang inform la saya k sebab tak de la terkezut nanti dan termain teka teki yang datang ni TTCian yang mana satu ek?? haa...please do not hesitate to contact me by sending email at syukrienas87@gmail.com. Nak tanya no phone I ke..nak tanya apa2 berkenaan event ni dipersilakan. Jangan tanya menu pulak haha. Menu adalah rahsia....Tapi kalau ada yang alergi to anything, please let me know. Maybe boleh sediakan makanan lain.

Actually I do not have any idea how many TTCians/ex-TTCians stay in Selangor/Kuala Lumpur or nearby my place but hopefully kita boleh jumpa at least one couple...Those yang tinggal jauh dari Selangor pun dijemput. Asal free dan available datang lah yer.

I am looking forward to meet you all!!

Ate' logo

Friday, 2 August 2013

Ucapan & pesanan penulis kepada pembaca untuk Aidilfitri 2013

Excited, huh?
I am excited...this year first time we as husband & wife beraya pertama di rumah mama I. Last year kt rumah MIL dulu. Hari ni last kerja before raya dan in shaa Allah Ahad ni gerak balik kampung di Perak...yeyey!!

By the way, dikesempatan ni I nak minta maaf jika ada salah dah silap kat korang especially TTCians. Mungkin ada yang I tulis mengguris hati korang atau buat korang rasa menyampah kat I (hopefully xde la).

Next, I nak remind myself, hubby and all of you and ur partner to drive safely. Skrg ni terlalu mudah kemalangan boleh terjadi. So alert k. Xmau dgr atau sampaikan berita sedih habis raya nanti.

Pastu, tentang soalan2 yg bakal ditanya nanti I think kita masing2 dah fikirkan nak jawab mcmana nnt kan. Kalau dah tak terbendung perasaan tu lets just cry and think about other TTCians too. If u are having a hard time, maybe same goes to the others or maybe worst. Remember, u are not alone. Allah always with us.

Last but not least, I nak ucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri. Semoga menjalani ibadah puasa di hujung2 Ramadhan ni dengan bersungguh2. Jika tak ada aral yang melintang in shaa Allah I akan buat jamuan hari raya di rumah. Bila jadi nanti I nak jemput korang ke rumah. Tak jauh, Shah Alam je. Hehe

Assalam

Ate' logo

Friday, 19 July 2013

Period at CD41

Cycle bulan ni genap 40 hari. Hari ke-41 iaitu hari ni AF datang. Dah lewat petang mcm tu.

Ada memasang harapan? Yup tidak dinafikan memamg I ada memasang harapan lewat period 10 hari ni ada berita gembira tambahan pula sekarang berada di bulan Ramadhan. Namun masih belum ada rezeki period datang menjengah. Beritahu DH tadi dia cakap Alhamdulillah. Sekurang2nya I period juga. Kelewatan cycle kali mungkin disebabkan oleh stress kerja dan sikap I yang tidak disiplin makan supplements setiap hari.

Jika sekarang bukan bulan puasa I sepatutnya dah boleh call Pusat radiologi HUKM untuk buat appointment buat HSG. Therefore i need to wait for next cycle. Hopefully next cycle AF tak lewat.

Orite, that is all. Selamat berbuka...7.22 pm dah skrg ni :)

Ate' logo