Thursday, 20 December 2012

My first BBT chart

Assalamualaikum...

Belum abis charting lagi dak sibuk nak post kat sini. Sebenarnya saya just nak kongsikan dengan pembaca. Actually charting ni baru sampai CD17. Belum habis cycle pun lagi. Saya sebenarnya kurang faham dengan cycle saya ni. Average MC (menstrual cycle) saya 31 hari. Kalau ikutkan nasihat Dr Zubaidi, test OPK should be done dengan formula berikut:

MC-17 = CDX
like mine, 31-17 = CD14
Maka, perlu buat test pada CD14 sehingga 6 hari berikutnya
 
Tengok pada chart di bawah test OPK saya pada CD14 positif (double line terang merah) tapi saya tak pasti sama ada result itu valid atau tidak kerana:
 
1. Saya buat test petang lepas balik kerja (bukan 2-2.30 pm as recommended by Dr Zubaidi)
2. Saya my urine exceed the max sign on the OPK strip
 
On CD15 until CD17 the result were negative. And again I do not know they were valid or not since I do the test in the morning and after I got back from working.
 
Looking at the temperature chart pattern, I have know idea where the ovulation day should be. I do find my vagina become so watery since CD14 and even watery CD15. On CD16 I found eggwhite. Masa tu tengahari di office. When I got back I did the test but the result is samar-samar (definitely negatif la kan)
 
 
Oh makin banyak saya baca tentang BBT and OPK makin saya pening nak faham.
 
 
 
Ok, itu saja.
 
Ate' logo


8 comments:

  1. heemm..mama pun konfius...bukanke time jumpa eggwhite OPK ptutnya + kan??...hahah..mama pun dah ikut pening dah...

    ReplyDelete
  2. Tu lah mama...need advice from TTCian yang lebih berpengalaman la
    Jay oh Jay...hope you can drop some info here ^_^

    ReplyDelete
  3. alamak name kene seru pulak. hehe
    ur BBT chart looks like mine mase hormon tunggang langgang dulu. i call this "rocky mountain" :P
    takpe tunggu sampai habis satu cycle dulu. u kalau pening psl charting ni, u refer kat FF chart gallery http://www.fertilityfriend.com/cg/
    pastu u boleh key in u nak search chart mcm mana. nak org yg PCOS? nak orang yg conceived? nak org yg ade endo? semua ada..nnt u can compare. i dulu takfaham gak then i refer chart orglain baru i faham sket2. i dulu tak gune OPK sbb for me cervical mucus not always accurate. kdg2 u can ovulate without having a egg white mucus. i sampai skang takreti distinguish watery, egg white, and etc. bagi i sama je hahaha.. kalau nak refer my chart, ada sini http://findingtwolines.blogspot.com/p/my-bbt-charts.html

    ReplyDelete
  4. yey! ade BD kan time yg positive OPK tu? bagus latu! klo i dlu, asal basah je & badan larat, i BD je Nak2 lg klo opk postive. mcm i ni pcoser susah nak detect hr suburkn.

    ReplyDelete
  5. Jay, it's available for vip membership je...i tak purchase...

    Joanna, hopefully this time successful. Doakan yer

    ReplyDelete
  6. eh. i pun tak purchase la. i tak penah purchase bebenda gini..u boleh tgk ni...cube u try lagi skali. jgn "search" utk cari chart yg sama dgn u. yg tu mmg utk VIP members. pegi kat chart gallery dan just browse je. katsitu semua org leh tgk.

    ReplyDelete
  7. Cuba copy paste link ni http://www.fertilityfriend.com/cg/index.php?c=search

    u jgn klik yang "Find charts like Yours" tu

    ReplyDelete
  8. Hi Jay, sorry late respond from me. I dah found out. Really useful. Terima kasih ya. Looking at the charts give me hopes and positive thoughts.

    ReplyDelete