Friday, 7 April 2017

Khabar berita setelah lama mendiamkan diri

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ni teragak nak buka blog dan rindu menulis blog menerjah walaupun saya sendiri tidak pasti nak kongsikan kisah apa.

Post terakhir tahun 2015. Ini post pertama sejak post terakhir.

Sebenarnya dalam tempoh tersebut banyak perkara yang berlaku pada keluarga saya dan diri saya sendiri.

Tahun 2016 adalah tahun saya berusaha menurunkan berat badan. Niat nak kuruskan badan tu sebab plan nak TTC. 8 bulan berusaha dengan diet yang sihat dan workout regularly like everyday (i joined one group workout), I managed to loose 16.4 kg. Dari 89.9 kg ke 73.3 kg. I myself was so happy. I felt healthier, prettier, fit and confident. However, the happiness was sekerat jalan je. Allah duga dengan masalah rumahtangga. Saya sendiri tak sangka. He was so nice to me until I failed to notice but Allah swt Maha Adil. I tak cari tapi Allah swt tunjukkan.

He apologized but he wants me to change into the old me. Disebabkan I tak nak dia cari yang lain then I ikut lifestyle dia dan apa saja kemahuan dari segi pemakanan yang dia suka. Waktu makan pun dah tak betul. Workout tak buat. I stop join group workout. Tak join running events. Tak ikut kawan2 hiking. Tak pergi training dodgeball. Tak pergi zumba. I stay at home. Senang cerita, diet I rosak dan terhenti sejak perkara tu jadi. He is happy but not me. Dan sekarang I dah membulat semula. Berat menghampiri berat mula-mula start diet dulu.

Everytime I teringat perkara ni I rasa sedih. Not because of what my husband did tapi tindakan I yang mengubah cara hidup sihat I secara keseluruhannya semata-mata nak elak perbuatan suami berulang. I rosakkan apa yang I dah usahakan. Bukan senang nak kurus. I struggled. Bila I dikenang balik, I hate myself for not loving myself more than anyone else. Nak kurus balik seriously susah. I need an extremely strong reason than the previous one to start all over again.

Same thing happened again early of this year. I was like what?? I have been doing what he wants and why is this happening again? I was so frustrated but pretty much calmer that before. We discussed. I really want to know the reason behind this. He said he felt bored because we are childless. He said he wants to have child. He do not know how to handle his feeling, jadi dia mencari keseronokan lain untuk mengisi kekosongan hati dia. I sebagai seorang isteri sangat sangat sangat kecewa.

 I jadi tak faham what actually he wants from me, from our relationship. Apa yang dia nak dari I sebelum ni was different. It was not because of anak. I have ruined myself, my healthy lifestyle untuk penuhi kemahuan cara hidup dia. And now, the reason is sunyi tak ada anak. Ya Allah, sedihnya I. I kuruskan badan sebelum ni sebab nak usaha dapatkan anak. Tapi now I dah gemuk balik sebab ikut kehendak dia yang nak I sentiasa ada kat rumah dan sentiasa masak makanan yang dia suka dan makan tak kira masa. Now bila dah gemuk, he said he wants anak.

I am childless too. But I tak cari someone else. As a couple, masalah ni perlu dihadapi bersama. Mencari keseronokan di tempat lain tu cara yang salah dan tak menyelesaikan masalah. I banyak berbincang dengan dia, tunjuk pada dia apa yang dia buat tu salah dan tunjukkan apa yang sepatutnya dia buat untuk hadapi isu ni. Memang banyaklah bermain dengan emosi bila benda ni jadi. I kena kuat. Allah sajelah tempat I mengadu dan minta pertolongan. Walau apa pun, I masih beri peluang and want to fix whatever problems occur in our marriage. Jika betullah 'anak' penyebabnya, mari sama-sama usaha dapatkannya. Dia ajak I ambil anak angkat. Dia pun tahu yang dia ada fertility problem so dia decide nak ambil anak angkat. I dah lama suggest tapi dia tak pernah setuju sampai perkara ni jadi dia sendiri suggest. Now, kami masih dalam proses mencari. I have been asking help from a lot of people dan masih belum ada rezeki. Dalam masa yang sama, I am thinking of getting treatment from the hospital.

Right before puasa I will be getting referral letter from Hosp. Umra. In shaa Allah lepas raya kami nak ke HUKM semula. May Allah ease the journey.

Sahabat-sahabat, maaf jika post saya ni membuatkan anda rasa saya seorang isteri yang tidak baik. Jika itu yang anda fikirkan, saya terima. Namun, doakan saya kuat, rumah tangga kami bahagia dan dikurniakan zuriat cepat.

Ate' logo







4 comments:

  1. Bg sy tak kesah la ape pun alasannya. Kita sebagai isteri d buat yg terrrrrbaik. Dan sy sgt percaya atie isteri yg baik.

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan.. Sedih saya baca cerita sis ni. Saya harap sis tabah & kuat dengan dugaan yang melanda. Saya rasa tak menjadi kesalahan pun untuk sis turunkan berat bedan :). Kalau betul your husband nak sis sentiasa ada kat rumah, mungkin boleh exercise kat rumah je ataupun ajak husband exercise sekali. hehe. Apa2 pun saya doakan urusan sis dipermudahkan. Saya pun TTC dh 4 years..

    ReplyDelete
  3. Akak doakan semua dipermudahkan.
    Doa bebanyak. InsyaAllah, ada rezekinya tu.
    Doa..doa.. :)

    ReplyDelete
  4. moge sis kuat..sy pun sedang berTTC..baru 1 tahun 1 bulan tapi dah rasa risau je..moge ade rezeki kita semua..aamiin

    ReplyDelete