Tuesday, 5 February 2013

Demam + gastric + cirit birit + UPT Test

I think it has been a while I am not posting anything here since last Wednesday..

Last Friday, I had an interview session to be attended as one of the interviewers. It finished at 12 pm. Then I took 1/2 day leave. On Friday night, I met Reen, one of our TTCian (she is pregnant now) at Sek 7 Shah Alam untuk ambil MAQ100. Reen and Jay really recommend this product to TTCian. Korang boleh baca post mengenai MAQ100 di blog diorang. My review kena tunggu I habis cuba la ya.

On Saturday, DH, my lil brother and I was boing back to my MIL's house. Once arrived, kami masak sup tulang. Fuhh, sup tulang DH plus secret recipe from FIL memang sedap tak boleh jumpa kat tempat lain. Masing2 makan banyak. At night, I slept early because I felt so tired. DH was sleeping in front of TV and I just don't wake him because I know he won't listen to me to get inside our bedroom  ( I have tried many times). In fact, as usual he will wake up himself in the middle of night to search for me.

The next day, all of us except FIL were going to Nilai 3. I nak cari fabrics for my mom. Actually, my mom produces products made of kekabu, for example, tilam dan bantal set baby, set pengantin, set orang dewasa, tilam bujang, tilam double, tilam sembahyang, kusyen, chior (tilam nikah), dan macam2 lagi all together with the sarung jika customer minta la. Usually memang customer minta dengan sarung sekali especially set baby because malas dah nak buat sendiri pulak kan. All homemade, dia buat sendiri. So, I pergi Nilai 3 ni pun nak tolong carikan fabrics untuk buat sarung set baby dia. I had sup berdengung for my lunch. DH, MIL, and adik I makan nasi campur. Petang baru sampai rumah. Malam kami dah siap2 nak balik after had dinner.

The next day, pagi2 lagi I dah rasa perut tak selesa. Bagitau DH dan ajak dia jumpa Dr. I rasa nak muntah tapi tak muntah2. Rasa tak selesa sangat. At 7 am dah keluar dah. Semua tutup. I dah semakin sakit dan lemah. At 8 am kami jumpa 1 klinik ni dah buka, Dr pulak tak sampai lagi. Tunggu 15 minit Dr sampai dan called me to go inside. I told him all my symptoms dan dia diagnosed I had gastric. Lepas dapat ubat semua on the way balik, kami singgah beli sarapan. Oh no, this time I rasa mual sangat terbau makanan tu semua. Geli tekak I. Rasa nak muntah. Cepat2 tutup hidung dan I pusing tengok tempat lain tak boleh tengok makanan tu semua. Loya. DH bungkuskan I 1/2 nasi lemak kosong.

At home, I dah start menangis. Rasa susah nak makan, tekak tak nak terima. DH paksa jugak kalau tak macam mana nak makan ubat kan. Daripada 1/2 nasi tu I makan 1 sudu je. Lepas makan ubat I tidur dan my temperature mula increasing. Dekat klinik 37 dan pukul 11 I measure using termometer BBT temperature dah naik 38.43 degree Celcius. I rasa sejuk sangat tapi DH rasa dahi dan badan I panas sangat. I pun da mula cirit birit. Nasib baik 2 kali je. Kalau banyak kali jenuh jugak la. DH bawa pergi klinik semula but this time pergi klinik lain, Dr perempuan. I pakai kain batik je. Takut ter.... hehe.

Dr check dan bagitahu I demam dan berkemungkinan terkena keracunan makanan. Kemudian dia tanya I period dah lewat ke. I said not yet, supposed today (which means yesterday). So dia bagi I ubat carbon untuk buang angin dalam perut, ubat sakit perut/muntah, dan UPT test. I pelik jugak dia bagi I UPT test untuk buat di rumah. Then she explained:

Dr: Sebenarnya, 1 minggu sebelum period, antara tanda-tanda yang kita boleh alami adalah rasa loya, rasa nak muntah, perut berangin, dan macam-macam lagi. Kalau kita pregnant pun ia salah satu tanda2 juga. Sama macam awak alami ni.

Saya: Gastrik pun?

Dr: Yup, gastrik pun tanda2 pregnant cuma yang berbeza sedikit kat sini awak ada cirit birit. Pendapat saya awak lebih kepada keracunan makanan. Tapi tak apa, saya bagi awak UPT test untuk cuba kat rumah in case your period delay. Kat sini kalau delay 1 hari baru kita buat.

After semua dah settle, kami balik. DH masak ayam masa cili for my lil brother and himself. For me, DH masak bubur nasi kosong just like pesanan Dr td. Bau masakan ayam tu betul2 buat I mual. Rasa geli geleman rasa nak muntah. Iklan makanan dalam TV pun geli tengok. Iklan McD, pizza tu semua. As today, period masih belum datang. I tak cuba pun UPT test tu. I tak rasa pun I pregnant sebab tak ada simptom2 lain seperti breast pain, muntah yang betul2 muntah dan as Dr said, I kemungkinan keracunan makanan, bukan pregnant. However, if arini AF masih tak datang, I will use the UPT test tomorrow morning. Kalau I betul2 mengandung ia suatu keajaiban yang besar. Sebab bulan ni rasanya I tak mengalami ovulation and currently I tak ada simptom2 biasa orang mengandung.

Doakan yang terbaik untuk I. Love u all

Sorry for cerita2 tak penting kat atas tu.

Ate' logo



8 comments:

  1. * ok terliur part sup tulang dan ayam masak cili api tu*
    hehhee

    to be honest, i memang cirit birit 1week before period was due. cirit birit mmg salah satu sign of pregnancy cuma tak smua mengalaminya. ramai yg lebih alami muntah2 dari cirit. i tak muntah, tapi cirit. (die kuar ikot bawah) huhu.. mase i chemical pregnancy 3 kali dulu pun, i cirit birit before bleeding tu.
    gastric tu tak pasti tapi mmg perot gassy yg terok smpai pedih hati. tu my experience la..hehe baby dust to u atie!!!

    ReplyDelete
  2. Insha Allah, ada rezeki tu :-) Amin

    ReplyDelete
  3. eh ur mum buat set tilam kekabu for babies? how much eh? igt nak beli lagi satu nak letak kat umah my mum. and kalau nak tempah sarong je brp gak? tanya kan eh? thanks babe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi nazehah...tq for being so interested dgn my mom's product...however, i think it would be easier kalau kita communicate guna email. kat sini macam susah sikit kan. this is my email address. hope to hear from u soon.

      syukrienas87@gmail.com

      Delete
    2. Hai, you boleh tengok blog my mum kat address ni. Don't forget to follow. http://tipahkekabu.blogspot.com

      Delete
  4. mama doakan semoga ada keajaiban dan berita baik tuk atie..bab mama masa mengandungkan arwah dlu pun crit brit gak..muntah2 tu mmg jrang sgt..lgipun lain org lain simptomnya kan...pepun..wish u all the best atie..

    ReplyDelete
  5. just try sis, mana tau kan ada rezeki.. Kuasa Allah swt. Apapun, get well soon

    ReplyDelete
  6. ok atie, nanti i email u. thanks!

    ReplyDelete