Wednesday, 6 March 2013

My little step for treatment

Again, without notice DH much earlier, I already make a step for fertility treatment. I bukan nak obey or what so ever. I think this part memang I yang kena buat. I know at the end, dia akan ikut je. However, I still need your opinions...

Sekarang dah bulan 3 pun kan. Our anniversary is soon, less than 2 weeks. I hope DH remember his promise on getting fertility treatment once our marriage reached 1 year. I tak buat apa-apa yang drastik pun cuma I dapatkan reviews on hospitals mana yang I boleh dapatkan treatment dan cuba dapatkan GL. I have been thinking few days and I decided nak buat di hospital kerajaan je dulu. Memang duit yang menjadi masalah. Duit simpanan yang ada ni memang disimpan untuk kami guna bayar duit progress interest rumah yang baru je kami beli ni. Takut banyak sangat kena bayar jadi I berhati-hati dalam merancang penggunaan wang. Therefore, instead of going to private hosp I decided nak buat treatment di hosp kerajaan je.

Where? Ini yang menjadi persoalannya sekarang. After buat some reviews I decided nak buat di HUKM. Then I called staff admin untuk buat GL for me. Alhamdulillah, tak ada masalah I entitle untuk dapatkan GL. Syukur juga jadi staf gov walaupun not fully gov. Actually from my place to HUKM jauh juga kena lalu 2 tol dan sudah pasti jem terutamanya waktu pagi. I have no choice. Since I tinggal di sempadan antara Shah Alam & Klang. Only the main road memisahkan Shah Alam & Klang which I have to use tak kira ke mana saja I nak pergi. Until today, Shah Alam masih tak ada hosp kerajaan. Di Klang I tahu memang ada tapi review hospital tu sangat teruk for any treatment pun. I dapat banyak good reviews tentang treatment di HUKM and I think it is the nearest beside Hosp Klang.

Hospital Putrajaya jauh sangat. Hospital Serdang close to my HQ however HUKM much closer to my house compared Hosp Serdang.

Dear friends, who ever live nearby my place, boleh tak suggest gov hosp yang I boleh dapatkan fertility treatment dan reviews kat hosp tu pun not bad....Kalau boleh not far from my house...FYI, I live in Sec 36 Shah Alam. My office close to Kota Kemuning.

Ok, itu saje.

Ate' logo

15 comments:

  1. alamak atie, x leh nak tolong... (akak nih buta sket geografi/jalan nih...). Anyway, wish u good luck! Setakat survey2 no harm rasanya... tapi bila nak pegi treatment tu, tentulah kena minta izin ya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha it's ok sis...ur support bagi i semangat. to tell the truth i nak kan treatment but mentally i macam tak bersedia. huhu this feeling not good for me

      Delete
  2. Sy buat kat lppkn.. lg jauh tau.. umah kat bangi.. pastu lepas jumpa doc g keje lak.. tp sy bukan hq, tp di stesyen negeri yg berjiran dgn anda.. haha.. klu kat lppkn, kite kene bayar dulu.. tp boleh claim. kat lppkn x yah bawak GL.. nnt nak claim just guna borang perubatan ape ntah (lupa).. nanti ade staf kat sana yg akan terangkan.. sy cdgkan lppkn sbb pd sy, lppkn ni cepat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sizuka...kat lppkn nak ke terima org yg baru setahunbkahwin? sy dgr cerita dia accept case org yg dah kahwin 2 yhn ke atas je

      Delete
  3. Dear, kat Sek16 Shah Alam ada LPPKN, cari website LPPKN for their phone numbers, at least u takpayah pegi jauh2 ke cheras sana. Tapi i also heard that HUKM memang the best for fertility treatment setakat ni (as for gomen lah) cuma ye lah agak jauh, tol apa smua.
    I yang dok Sek17 boleh taktau selama buat fertility treatment. Gigih lah pegi Subang utk cari dr delaila dulu haha..bile i dpt tau ada LPKKN tu time i dah giveup on drugs..so takdapek lah nak nolong diri sendri time tu :P

    ReplyDelete
  4. oh...my ex bf is currently working kat hospital kat kota kemuning tu....*larikkk

    ReplyDelete
  5. Atie, i found this link, review on LPPKN sek16, http://eimiareiza-zuriatku.blogspot.com/2012/01/step-1-register-k-at-lppkn.html

    but yeah as i expected, kalau nak wat treatment kat gomen biasenye diorang just treat patient yg dah kawin 3 tahun ke atas, tapi yg kat blog ni pulak kata 1tahun ke atas, maybe LPPKN s.alam dah bagi peluang utk yg baru kawin setahun ke atas kot. tapi if u decide nak pilih gomen biasenye kene bebel la dgn nurse dulu kalau taksampai setahun kawin nak buat treatment, sbb tu dulu i taknak pegi gomen sbb dah agak dah nnt kene sound, diorg kdg2 ckp kuat2 lak tu dpn orgramai, "Awak baru setahun lebih dah nak buat rawatan? orang lain 4 5 tahun pun tak mengandung2 lagi!" blablabla...ni yg my cousin kena.

    sbb tu ramai org buat fertility treatment kat private sbb kat private je takde syarat2 tertentu brapa tahun kawin smua..up to u dear.

    ReplyDelete
  6. my hometown kat klang, pun tak pernah dapatkan rawatan kat klang..maklumlah ada kenalan & jiran yang jadi doktor / nurse kat situ, i tak suka my treatment jadi bahan orang borak masa rewang/g kenduri

    ReplyDelete
  7. InsyaAllah diorang terima dear :)

    ReplyDelete
  8. Saya dulu try LPPKN masa setahun 3 bulan @ setahun 4 bulan kahwin, diaorg terima je. Tapi jgn terus serbu ke LPPKN, kena telefon dulu & bgtahu nak buat treatment sebab kalau serbu ke sana terus pun bukan terus boleh jmpa doktor, dia akan bg appointment date juga :) Good luck Atie!

    ReplyDelete
  9. Mase 1st time jumpa dr noraini di lppkn, die puji kami sbb cepat wat rawatan.. so dun wory dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan dr noraini.. dr hamizah.. adehh silap pulak..

      Delete
  10. Hi atie....;)..

    saya tak boleh nk tolong coz luar kawasan saya...hihihi...but i suggest lppkn or HUKM is good for treatment.. wish you good luck...InsyaAllah..

    saya sndri lom buat ape2 lagi progress...;)..

    ReplyDelete
  11. salam
    pernah cuba minum air buah zuriat tak?sila lawati blog sya untuk details.hrp dpt membantu

    ReplyDelete
  12. rm1/pc strip test upt pregnancy dan rm1.20 /pc opk kesuburan
    email; lovidoobidoo@gmail.com
    blogshop; http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/
    sms:puan nor 0122723104

    ReplyDelete