Tuesday, 3 June 2014

Berdarah selepas bersama suami

Assalam,

Lama I tak pos apa2 kat sini. Memang banyak kerja tapi tak adalah sehingga tiada masa untuk post entry cuma I rasa tak ada perkara penting untuk dikongsikan jadi I banyak mendiamkan diri sahaja.

Untuk Yani, Atie ucapkan takziah atas pemergian bonda Yani pada bulan Mac yg lalu. Lama dah Atie tahu cuma x berkesempatan nak ucapkan. Semoga arwah ditempatkan bersama orang2 yang beriman. Atie pernah kehilangan bapa semasa berumur 14 tahun. Adakah rasanya sama seperti apa yang Yani rasa pastinya tidak. Namun, sedikit sebanyak Atie faham rasa kehilangan itu. Semoga Yani terus tabah dan sentiasa mendoakan arwah.

Tahniah kepada Yana kerana usaha TTC membuahkan hasil dan sedang mengandung sekarang ni. I wish to meet u in HQ. Boleh usap2 perut ambil berkat kihkihkih. Kepada kawan2 lain yang berjaya, I am happy for all of you...

Kepada kawan2 yang dah berjaya deliver anak dan selamat tu, alhamdulillah tahniah diucapkan. Kepada sahabat2 yg Allah pinjamkan zuriat sekejap shj di muka bumi ni saya ucapkan takziah. Mudah2an putera puteri syurga anda sentiasa mendoakan kebaikan untuk anda.

Now entry yg XXX sikit. Mohon anda bersifat terbuka.
Ok, sebenarnya I ada masalah yang sukar untuk I faham. Bulan 4 yang lalu, period I spotting dan lendiran darah sahaja, tak ada fresh blood (cair) lebih kurang 4 hari. Pada bulan Mei, I period 5 hari. Heavy flow at day 1 until day 3 dan habis pada hari ke-5. Memang puas hati la tengok banyak darah kotor keluar sebab last month hanya spotting dan darah bentuk lendir sahaja. Then I bersama suami pada CD14. Lepas bersama suami I letak bantal bawah bontot konon tak nak bagi perenang keluar semula. In the morning (CD15) I tengok bantal yang i guna tu ada kesan darah+air mani yg dah kering. Masa tu I dah takut dah apasal ada darah ni.

But, tengahari CD15 sampailah CD17 ada darah yang keluar (not fresh blood) tapi darah dalam bentuk lendiran. Pada tengahari CD18 tiba2 I terasa ada sesuatu nak keluar dari vagina. I cepat pergi toilet. Kat underware dah ada darah (fresh blood) dan seketul darah keluar after I bertinggung. Masa tu I cepat2 pakai pad. The next day which is today, I notice pagi tadi ada lendiran darah juga.

Seriously I tak faham apa semua tu. Simptom penyakit ke ni? Penyakit apa ni?  kenapa berdarah bukan pada waktunya? Kenapa lepas bersama suami keluar darah dan kenapa berlanjutan hingga berhari2. I nak sembahyang pun jadi confuse bolehkah tak bolehkah sembahyang. Tiap hari mandi wajib.

Kawan2 ada pengalaman sama? ada apa2 info atau pengalaman berkaitan?


51 comments:

  1. Saya ada pengalaman darah keluar bukan masanya..tapi hanya spotting berlanjutan 7 hari..gynea kata,mungkin adac2 keadaan.First darah dari rahim,second darah dari pintu rahim which is sebab luka atau infection,kalau dari pangkal rahim ni kena solat mcm biasa.kalau dari dalam rahim kena tengok jugak if dlm lingkungan period 15 hari atau tidak.Tp,gynea ada pesan,jumpa gynea mana2 walaupun bukan dgn dia kalau berlaku mcm ni..so sis,nk sure kens jumpa gynea ok.jgn jumpa doktor biasa tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nuriz...i tak sedap hati. until today (CD14-CD20) i masih bleeding. i dah mula pakai pad malam tadi dan juga pagi ni sebab fresh blood dah makin banyak. I google tentang tanda2 kanser rahim, fibroid dan kanser pangkal rahim. Tanda2 yg I alami ni sama dgn tanda2 kanser pangkal rahim. Gynea mana yg i boleh pergi jumpa without making an appoinment first ye? seriuosly, i takut.

      tanda2 kanser pangkal rahim:
      1. Perdarahan selepas hubungan sek (“postcoital bleeding“) (I do have)
      2. Keluar lendir berdarah dari kemaluan. (I do have)
      3. Perdarahan di pertengahan kitaran haid. (I do have)
      4. Perdarahan dari kemaluan setelah disahkan putus haid. (I do have)
      5. Hilang selera makan (I puasa so i tak perasan sangat)
      6. Turun berat badan yang mendadak (i tak turun berat badan)

      Delete
    2. Atie google nama2 hospital dan call gynea buat appointment.tapi ada je yg boleh walk in.atie pergi tau.tapi jgn takut,mungkin sekadar infection.keep update ya.inshaAllah..semoga dipermudahkan..ameen..

      Delete
    3. i bru je kawin sebulan... yg first nite tu mmg tw laa berdarah knpe... but xkn laa 3 or 4 kali aftr tu pun mmg berdarah lg... or mcm mne?.. berdarah tu sikit je bercampur dgn lendir... berdarah tu not on that time laa.. keesokannye tu... risooo laa... penyakit ke ?? oor tu still darah pecah dara? pleaz anyone help.. xde pengalaman...

      Delete
  2. tq atie.. :)

    Semoga usaha atie juga akan membuahkan hasil.. aamiin...

    ReplyDelete
  3. Quote:

    "Untuk Yani, Atie ucapkan takziah atas pemergian bonda Yani pada bulan Mac yg lalu. Lama dah Atie tahu cuma x berkesempatan nak ucapkan. Semoga arwah ditempatkan bersama orang2 yang beriman. Atie pernah kehilangan bapa semasa berumur 14 tahun. Adakah rasanya sama seperti apa yang Yani rasa pastinya tidak. Namun, sedikit sebanyak Atie faham rasa kehilangan itu. Semoga Yani terus tabah dan sentiasa mendoakan arwah."

    Atie....terima kasih banyak-banyak atas ingatan Atie. Takpe Atie, Yani tahu rakan-rakan TTC Yani ramai yang sangat prihatin tentang Yani termasuklah Atie (sama ada terungkap dengan kata-kata atau tidak). InshaAllah Atie, doakanlah Yani diberikan kekuatan olehNya untuk teruskan kehidupan dengan lebih tenang selepas ini.

    Atie, betul kata Kak Nuriz, better pergi check dengan mana-mana doktor dulu. Jangan tunggu lama, at least bila dah jumpa doktor, boleh dapat 1st dan 2nd opinion apa yang berlaku dalam badan Atie sekarang ni. Banyakkan berdoa jangan sampai peringkat kanser-kanser ni, minta dijauhkan...amin!

    ReplyDelete
  4. Harap by this time Atie dah jumpa gynae ye. If kalau ade pendarahan lepas bersama suami, memang kena check. And as far as I know banyak gynae ok je untuk walk in kalau tak busy, (atau sanggup tunggu.. esp kalau kite berkeras cakap ni kes emergency, nurse akan carikan slot jugak) .

    ReplyDelete
  5. i bru je kawin sebulan... yg first nite tu mmg tw laa berdarah knpe... but xkn laa 3 or 4 kali aftr tu pun mmg berdarah lg... or mcm mne?.. berdarah tu sikit je bercampur dgn lendir... berdarah tu not on that time laa.. keesokannye tu... risooo laa... penyakit ke ?? oor tu still darah pecah dara? pleaz anyone help.. xde pengalaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun sama mcm u ... Tak faham kenapa.. Huhu.. Ada sesiapa yg tahu?

      Delete
  6. sy pn ada bdarah selepas bsama suami...cth nya..lpas bsama suami sy lap dgn tisu basah ada drh..sy relax lg..pastu nk kan kpastian sy pakai panty liner ada drh fresh klua n ble buang air kcil ada ketol drh mcm period..so sy tkr panty mlm tu jgk..esok nya xde dh drh..pi kje mcm bese drh xde kering..sy pn kompiusss...mcmana ya???

    ReplyDelete
  7. Saya pun sm..rs mcm nk period tp xde pulak darah..but after bersama dgn husband,keluar fresh blood..sejam pastu,xde pulak keluar darahnya..adakah sbb effect injection perancang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun sma whatsapp 0124115804 nk thu pkmbgn

      Delete
    2. sy pun sma whatsapp 0124115804 nk thu pkmbgn

      Delete
  8. Saya baru saja pecah dara ...tp selepas bberapa hari darah tu msh kluar ..darah apa kah itu? Saya belum ada pengalaman dengan semua ni..boleh toong saya..saya tidak tahu apabila darh itu keluar sya bole solat atau x..saya keliru dan takut..apa2 jadi dekat sya..tolong saya kenpa terjadi cm tu?

    ReplyDelete
  9. Saya pun sama, tp drah tu on the spot je, lendir lendir n drh, lps cuci smua dh takda.risau sgttt

    ReplyDelete
  10. Saya pun sama, tp drah tu on the spot je, lendir lendir n drh, lps cuci smua dh takda.risau sgttt

    ReplyDelete
  11. Sye eisya brumur 20tahun dh brkawin dkt 2tahun tpi msh xad ank . Knapa setiap kali sye brstubuh dgn suami sye esk pginya syg dtg bulan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita sis.. kenapa erk jd mcm tu.. sy dah 2 kali buat pap smear.. result ok juga.. sdah scan tgok rahim pun ok juga..doc ckp xda masalah utk preggy.. tp anak dah 2 tahun lebih..xpregnant lg.. sy xmakn apa2 pil.. sungguh merisaukan... sis dah jumpa penyelesaian tak?

      Delete
    2. Sama la kita sis.. kenapa erk jd mcm tu.. sy dah 2 kali buat pap smear.. result ok juga.. sdah scan tgok rahim pun ok juga..doc ckp xda masalah utk preggy.. tp anak dah 2 tahun lebih..xpregnant lg.. sy xmakn apa2 pil.. sungguh merisaukan... sis dah jumpa penyelesaian tak?

      Delete
    3. Sama la kita sis.. kenapa erk jd mcm tu.. sy dah 2 kali buat pap smear.. result ok juga.. sdah scan tgok rahim pun ok juga..doc ckp xda masalah utk preggy.. tp anak dah 2 tahun lebih..xpregnant lg.. sy xmakn apa2 pil.. sungguh merisaukan... sis dah jumpa penyelesaian tak?

      Delete
  12. First of all tengok care mcm mane u guys make love. Maksudnye terkasar ke, atau tak kena pd tmpt nye.. ade 3 bnde kat sini.. 1 normal. 2 jangkitan kuman. 3 kanser servik. Kekdg ade perempuan yg tak kurang air so geseran tu boleh buatkan luka kat dalam so itu normal. Kemaluan kite perempuan mmg sensitif sgt2. Tp kalau bleeding yg berhari2 n berbau hanyir tu better check kat pakar. Bukan klinik biase.. sbb kalau check kat pakar, die akan check seluruh rahim.

    ReplyDelete
  13. First of all tengok care mcm mane u guys make love. Maksudnye terkasar ke, atau tak kena pd tmpt nye.. ade 3 bnde kat sini.. 1 normal. 2 jangkitan kuman. 3 kanser servik. Kekdg ade perempuan yg tak kurang air so geseran tu boleh buatkan luka kat dalam so itu normal. Kemaluan kite perempuan mmg sensitif sgt2. Tp kalau bleeding yg berhari2 n berbau hanyir tu better check kat pakar. Bukan klinik biase.. sbb kalau check kat pakar, die akan check seluruh rahim.

    ReplyDelete
  14. First of all tengok care mcm mane u guys make love. Maksudnye terkasar ke, atau tak kena pd tmpt nye.. ade 3 bnde kat sini.. 1 normal. 2 jangkitan kuman. 3 kanser servik. Kekdg ade perempuan yg tak kurang air so geseran tu boleh buatkan luka kat dalam so itu normal. Kemaluan kite perempuan mmg sensitif sgt2. Tp kalau bleeding yg berhari2 n berbau hanyir tu better check kat pakar. Bukan klinik biase.. sbb kalau check kat pakar, die akan check seluruh rahim.

    ReplyDelete
  15. salam, saya pun nak berkongsi pengalaman.. sy dah setahun berkahwin dan period mmg x tentu..ikut suke die nak dtg bila.. mmg x mengandung la lagi..:\
    pada awal perkahwinan xde masalah.. lpstu lately ni bila ada hari2 bersama suami tu die keluar darah muda,sikit2 jer.. lpstu bertukar menjadi merah kehitaman, tp keluar sikit2b jer..dan akan berlanjutan dalam 5-6 hari.. mcm period pulak..padahal baru 23cd lps period.. seriously konfius..x tau nk buat mcm mana :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear.. Saya pun tgy mencari penyelesaian masalah yg sama. Tapi beza lain sikit. Saya pakai implanon memang xdtg period but 2,3 bulan lepas just keluar setompok je darah utk 1 hari je.. Hujung bulan 11 sy xd apa2 tanda. Then saya bersama suami. Esoknya kluar drh fresh tp sdikit la dan berlarutan sampai hari keempat. Confuse sikit sama ada darah period atau sebaliknya. Tapi apa boleh saya katakan puan pergila buat pemeriksaan pap smear. Cara tu boleh kesan normal atau x.. sebab puan dah lepas period kan. Saya pun nak buat. Harap kita semua tiada sebarang masalah..

      Delete
    2. Dear.. Saya pun tgy mencari penyelesaian masalah yg sama. Tapi beza lain sikit. Saya pakai implanon memang xdtg period but 2,3 bulan lepas just keluar setompok je darah utk 1 hari je.. Hujung bulan 11 sy xd apa2 tanda. Then saya bersama suami. Esoknya kluar drh fresh tp sdikit la dan berlarutan sampai hari keempat. Confuse sikit sama ada darah period atau sebaliknya. Tapi apa boleh saya katakan puan pergila buat pemeriksaan pap smear. Cara tu boleh kesan normal atau x.. sebab puan dah lepas period kan. Saya pun nak buat. Harap kita semua tiada sebarang masalah..

      Delete
    3. saya juga ada masalah ni,bezanya sy dh kahwin selama 13 tahun,1st time jd macam ni,masa lepas haid ari tu bersama suami n kluar darah cair,x bnyk pun tapi berlanjutan 3-4 hari,ingtkan ada masalah haid sbb sy pakai implanon,tapi slepas 2-3 kali lepas bersama suami masalah ni berulang ia buat saya kecut perut,ya allah takutnya kalau itu simptom kanser servik...

      Delete
  16. samala.sy pn lately kuat darah lps bsama.xpaham knp..swbwlum ni pk je.sy amek cucuk perancng

    ReplyDelete
  17. Saya pun sama.. alaminya sekarang.. suami sruh ke klinik.. tapi sebelum ni mmg dah ke klinik, dr kata perubahan hormon..

    ReplyDelete
  18. Kes sama berlaku pd sy.. lepas check pap smear n scan... dr kate xde ape2.. mgkin sbb suntik depo katanya...

    ReplyDelete
  19. Hem kadang2 mungkin kekeringan vagina

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Ternyata banyak yg mengalami maslah seperti saya....huhuhu.first ML saya bleeding so bad sampai masuk ICU..kena transfusi darah 2 bag .now one month hone but everytime make love saya pun pendarahan juga.waiting my pap smear result...i do blood test my blood ok.sedikit low..maklum baru saja pendarahan.sangat kuatir saya...

    ReplyDelete
  22. Ternyata banyak yg mengalami maslah seperti saya....huhuhu.first ML saya bleeding so bad sampai masuk ICU..kena transfusi darah 2 bag .now one month hone but everytime make love saya pun pendarahan juga.waiting my pap smear result...i do blood test my blood ok.sedikit low..maklum baru saja pendarahan.sangat kuatir saya...

    ReplyDelete
  23. saya masih lagi ade darah tapi nye ciput2 je...memang range patutnya saya period but yg buat sy takut kuar after ML..nk tnye klu ciri2 kanser serviks tu kuar darah after ML tu banyak atau sikit2 ye?nauzubillah....tq utk jawapan n yg sudi berkongsi.

    ReplyDelete
  24. hi.. sy pn mengalami masalah yg sama. harini rasa down sgt2 sbb pelik keluar darah coklat2 lps ml. puas jgk google dr td utk dpt info. rase2 mkn ubat utk dptkn bby ad efek yg pendarahan tu jgk ke eh..? emm.. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis, makan ubat ape tu.blh sy tahu.

      Delete
    2. Hi sis, makan ubat ape tu.blh sy tahu.

      Delete
    3. Assalammualaikum sis, saya pun mengalami benda yg sama. Saya berurut utk betulkan peranakkan saya mlm nyer saya ML...esoknya keluar darah kering coklat. Ini dah 2nd day. Risau juga, ada anyone tahu or experienced this?

      Delete
  25. Sama macam saya . Lepas bersama suami gy toilet darah fresh ketul2 kelua . Lps tu pagi just drh lendir2 then petang trus tk ad . Bersama darah lg . Knp ye?? Risau

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum. Sy pn mngalami msalah yg sma...lps brsama suami bila ke toilet ade keluar cecair brcmpur darah tp xberlarutan pn..hnya sedikit sj..sblm ni ade pnh ke chck kt 0&g..doc ckp xde ape2..risau sgt....

    ReplyDelete