Thursday, 20 March 2014

Āpa kaisē haiṁ?

Assalamualaikum semua blogger TTC...
Namaskar/Namaste...

Apa khabar? (Bahasa Malaysia)
Apa kaise hem? (Hindi)

Apasal sy tulis dalam bahasa Hindi lak ni kan...Sebenarnya saya baru sahaja balik dari New Delhi, India. Berkursus selama 2 minggu di sana. Tak ada fefilin Hindustan pun cuma masih teringat beberapa perkataan dalam bahasa Hindi.

Semasa dengar berita tentang kehilangan MH370 saya telah pun berada di sana. Terkejut. Sedih dan kesian. Rasa takut nak balik pun ya. Mudah-mudahan para penumpang dan krew MH370 selamat dan akan ditemui juga nanti.

Sebelum ke India pun saya dah lama tak buka blog. Dah balik ni mood kerja masih sipi2 jadi saya spend masa sikit buka blog. Tadi saya blogwalking dulu. Ada sahabat-sahabat yang mendapat berita gembira di dalam perjalanan TTC mereka dan ada juga yang melalui saat perit kehilangan anugerah yang dinanti-nantikan. Saya juga turut sedih atas kehilangan yang mereka alami. Mudahan tabah menghadapi dugaan dan tidak berputus asa untuk berusaha lagi. Kepada yang berjaya, saya tumpang gembira. Mudahan ada rezeki untuk saya dan kawan2 lain juga.

Sepanjang kat India saya jadi halfly vegetarian. Tak yakin nak makan lauk ayam yang diorang hidang walau pun katanya halal. Tapi telur ayam and fish fillet habis saya bedal. Setiap kali sarapan makan roti pratha. Setiap kali lunch and dinner mesti ada capati. Metabolisme rate pun increased duk sana. Asyik ke jamban je membuang. Saya paling suka roti pratha diorang. Kat Malaysia pun ada roti pratha tapi nama aja sama tapi rupa, rasa dan resepi sangatlah berbeza.

Orang2 kat sini tak de la friendly. Diorang tak suka foreigner ambil2 gambar kecuali tempat tu memang kawasan perlancongan. Lagi satu, cara mereka memandu dan menggunakan jalan raya sangatlah berbahaya. Tekan hon memanjang je. Kat traffic light boleh lihat jalan 3 lane jadi 5-6 lane. Diorang sangat suka bawa kereta atas line putih. Tapi sangat behave bila ada polis duk tepi jalan.

Shopping saree? Nope. Saya beli 1 je saree. Saja2 konon nak cukupkan syarat. Pergi India tak beli saree konon pelik la kan. Tapi saya beli banyak Punjabi. Orang kat India tak panggil Punjabi tapi panggil sut. dah beli nyesal pulak especially bila balik hubby tanya "Bila sayang nak pakai semua ni?"

Pergi Taj Majal? Alhamdulillah saya berkesempatan melawat beberapa tempat menarik di India dan kebanyakannya di Delhi kecuali Taj Mahal yang terletak di negeri lain iaitu di Agra, Utar Pradesh. Saya juga sempat solat di masjid bersebelahan dengan Taj Mahal. Masjidnya tak berapa bersih. Tahi burung banyak. Cantikkah Taj Mahal? Subhanallah memang cantik bila dilihat dari jauh...semakin dekat semakin cantik. Ia diperbuat daripada batu marmar. Saya diberitahu seramai 20,000 orang buruh digunakan untuk membina Taj Mahal. Di dalam Taj Mahal ada makam Shah Jahan dan isterinya. Selain itu, saya juga melawat Qutb Minar, Lotus Temple, Rumah Indera Gandhi, Tempat peringatan Mahatma Gandhi dan India Gate. Red Fort saya tengok dari luar je. Kami diberitahu nak habiskan melawat Red Fort sahaja memerlukan 3-4 jam sebab kawasannya sangatlah luas. Disebabkan kesuntukan masa kami tengok dari dalam bas je la. Ada 1 lagi temple di Delhi yang sangatlah besar sehingga memerlukan 4-5 jam untuk habis tour seluruh temple. Kami tak masuk dan tengok dari dalam bas juga.

Sepanjang berkursus di sana, banyak benda yang saya tengok dan sentuh buat pertama kali seperti pokok gandum, pokok kacang kuda, pokok bawang dan bunganya, pokok karot, karot merah, pokok mustard untuk mustard oil, pokok castor dan lain2. Subhanallah...pengalaman yang sangat menarik. Ilmu yang saya dapat juga sangat banyak. Syukur sangat menjadi antara yang bertuah dapat berkursus di sana. Seed industry kat India memang tip top dan Malaysia perlu banyak lakukan pembaharuan dan perubahan jika nak jadikan seed industry di Malaysia juga tip top. In shaa Allah segala input yang saya dapat akan saya share dengan sahabat2 dan bos di tempat kerja. Mudah-mudahan dapat membuat perubahan dan pembaharuan.

Here a few pictures to be shared....
Plot pengeluaran biji benih gandum

Plot pengeluaran biji benih bawang

India Gate

Pintu masuk ke Taj Majal

Saya di depan Taj Majal

Pandangan sisi Taj Majal

Ate' logo

5 comments:

  1. Atie...lamanya x update blog... tau2 dah balik dari dari India :-) seronoknya menimba pengalaman di negara orang... keep on writing Atie... :-)

    ReplyDelete
  2. Atieeee~ Tak sabar nak baca entri seterusnya. Diam-diam dah sampai negara India dah ye...huhuhu! Best2....

    ReplyDelete
  3. Bestnye atieeee.... ai nak masuk UBB gak la camnih.. hehe

    ReplyDelete
  4. bestnya dapat melancong ke negara orang..jln2 blogwalking
    jemput follow blog i ye
    http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Salam ummie.. bestnyer dapat gi tajmahal..... sambil bercuti, dapat ilangkan semua stress kan...;')

    ReplyDelete