Monday, 17 February 2014

3rd Appointment MAC

Lama dah blog ni menyepi. Tak ada cerita jadi ia dibiarkan sepi. Harini ni menaip nak cerita tentang appointment pertama selepas IUI pertama gagal. Tak ada apa yang istimewa cuma Dr cuba mencari punca yang menyebabkan IUI gagal. Macam post-mortem gitu.

Buat pertama kalinya I pergi jumpa Dr sorang diri. DH tak nak ikut. Mungkin dia pun tak tahu macam mana nak berhadapan dengan Dr. Hasil post-mortem didapati jumlah sperm yang sedikit menjadi punca dan kes ni menghairankan Dr sebab sebelum ni sperm count DH meningkat dari 3 juta ke 6 juta but suddenly during IUI dropped to 0.4 million and only few were alive.

Dr tanya juga jika DH ada sebarang penyakit. Setahu I, DH sihat orangnya walau pun obese. I beritahu Dr bahawa besar kemungkinan disebabkan DH baru tukar ubat 1 bulan dah terus buat IUI. Dalam tempoh 1 bulan tak cukup untuk menampakkan kesan ubat. Sebelum ni pun Dr bagitahu at least perlukan 3 bulan untuk nampak kesan ubat. But, masa tukar ubat tu pun Dr yang suruh so kami akur je. Sedih juga bila jadi macam ni. In fact, masa planning nak buat IUI aritu pun, Dr sorang lagi suggest untuk buat sperm freezing (kumpul sperm beberapa kali before prosedur IUI) but my Dr kata tak perlu. Kali ni dia pulak yang suggest untuk buat sperm freezing untuk IUI ke-2.

Terus terang I beritahu Dr bahawa kami nak stop for a while. DH pun masih terkejut dan susah nak terima. DH sendiri minta I beritahu Dr yang kami nak rehat sekejap sebelum sambung balik. Dr akur dan suruh call buat appointment bila dah ready cuma dia pesan jangan lama-lama sebab ada patient dia yang terus kehilangan sperm bila dibiarkan tak buat apa.

I faham maksud Dr. Tak bermakna berhenti pergi hospital kami berhenti berusaha. Sekarang DH dah mula consume Proxeed Plus (PP). I nampak kesungguhan DH nak atasi masalah dia. Dia sendiri yang ajak I pergi beli ubat tu. Lepas beli dia tanya ada ubat apa lagi yang dia perlu makan. Cepat-cepat otak ni cuba ingat semula entry Sizuka tentang supplements yang hubby dia makan. Tapi since kami pun tengah kering so I suggest DH untuk makan PP je dulu. Nanti ada duit lebih baru beli yang lain2.


Ok, setakat itu saja.

Ate' logo

8 comments:

  1. Atie, seronok dgr ur hubby dah start take it positively. Bila dia yg utarakan keinginan utk berusaha, that is already half of the battle. InshaAllah, i doakan supaya Allah permudahkan usaha both of u. Keep up the positive thought ya...take care.

    ReplyDelete
  2. inshaaAllah.as soon dah ready proceed jekannn.mcm iya dari bulan 5 last year until januari belom ready.now dah ready just wait for the right time nak wat.inshaaAllah ada rezeki kita semua pasni k. :)

    ReplyDelete
  3. atie, yup mungkin ate n husbnad perlukan masa untuk bertenang, iyelah msti ada rase down bila bnda yg kita buat x mnjadi.. just take a few time to chill, lpas ni rase nak buat terus buat.. semoga semuanay berjalan lancar nanti :)

    ReplyDelete
  4. Atie, husband smoking tak? If yes, maybe he has to stop at least for awhile. Tapi mmg its not easy to quit smoke. If not a smoker then ignore this msg. :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete
  6. slm atie..how are u?hope u will stay strong,dear!

    ReplyDelete
  7. Salam semua..untuk makluman lanjut tentang produk Proxeed Plus & Harga yang sangat berpatutan : http://penakepam.blogspot.com/p/proxeed-plus.html
    Buat kaum lelaki jangan malu & segan berkaitan masalah kesuburan..

    ReplyDelete