Monday, 27 October 2014

IVFKU dan SEMINAR IVF JOURNEY

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.
Apa khabar?

Entry kali ni nak share info that related to IVF.
Sebenarnya I tak pasti korang dah tahu atau tak tentang perkara ni but I still want to share, at least, for my record.

Last weekend saja google tentang fertility and I came across blog fertility Dr Natasha Nor. Maybe ada diantara korang yang dah pernah kenal or baca blog dia. Dia merupakan seorang Dr Pakar O&G sub specialising dalam infertility di KL Fertility Centre. Nak tahu lebih lanjut boleh tengok profile dia kat sini.

Semasa baca blog dia, ada 2 perkara yang menarik perhatian I. Firstly, tentang IVFKU. Have u heard about it? To me that was my first time. To those yang belum pernah dengar I elaborate sikit ya. IVFKU is like a programme held by KL Fertility Centre (KLFC). Tujuannya nak bagi peluang kepada TTC couple buat IVF dengan kos yang lebih rendah since IVF always been the last option of TTC because of its high cost. Therefore they come out with a technique called 'low intensity' IVF di mana ransangan ubat-ubatan tu dikurangkan supaya tak perlu banyak telur yang terhasil tetapi cukup sekadar mencukupi dan berkualiti/bermutu tinggi.

Mesti korang rasa kurang yakin dan pelbagai persoalan timbul dalam fikiran. Berkesankah jika ransangan ubat-ubatan dikurangkan. Ada orang yang terpaksa cucuk banyak ubat hanya untuk dapatkan 1-2 biji telur. Bagaimana pula jika ransangan ubat dikurangkan, bolehkah telur keluar??

Sebenarnya I sendiri pun rasa tak yakin bila baca statement awal tentang low intensity IVF ni. Kaedah ini dikatakan sesuai untuk wanita muda. Menurut Dr Natasha, peratus kejayaan lebih tinggi kepada wanita muda dan bagi wanita berumur boleh berjaya setelah beberapa kali membuat low intensity IVF ini. Then, I refer to the IVFKU website dan lihat siapa yang sesuai utk rawatan ini. Pertama, mestilah berumur kurang 32 tahun. Kedua, mestilah berat badan tidak berlebihan. Ketiga, mestilah mempunyai bilangan antral folikel atau 'ovarian reserve' yang bersesuaian.

See? Maknanya tak semua wanita yg TTC boleh ambil peluang ni. Ia hanya terbuka kepada sesiapa yang memenuhi ketiga-tiga syarat tersebut. Kecewa I since I ni obes. Kosnya memang murah jika nak dibandingkan dengan kos di Hosp. swasta yang lain. Kos IVFKU ini adalah RM9900. Ia juga dikatakan mesra pelanggan kerana:

'melibatkan suntikan yang minima. Oleh itu, pemantauan yang diperlukan adalah lebih mudah dan anda tidak perlu kerap hadir ke klinik. Ini menjadikan rawatan IVFku lebih 'patient-friendly'. Di samping itu, risiko yang tidak diingini seperti hiperstimulasi ovari (OHSS) dan kesan-kesan sampingan dari suntikan hormon dapat dielakkan.
 
Here is the link for IVFKu website. Korang baca ya jika mahukan maklumat yang lebih tepat dan padat.

Alright. Now, the second info from Dr Natasha's blog that catches my eyes is about SEMINAR IVF JOURNEY which will be held on 8th November 2011 at Conference Room, KL Fertility Centre from 9.30 a.m. to 12.30 noon. Hellooo? Korang tak nak pergi ke? Kalau free memang nak pergi but that day I have to send my brother to PESADA, Port Dickson for a 6 months training as an army. Alahai, kenapa la buat 8/11. Buat la 9/11 ke..dapat juga pergi.

Kepada korang yang berminat sila mendaftar segera sebab seats are limited. Lagi satu diorang nak tahu berapa orang yang akan hadir untuk prepare kudap-kudap. Apa lagi daftar cepat! Kena bayar fee atau FOC? Itu I tak tahu sebab tak ada mention dalam flyers dia. Cuba korang tengok picture kat bawah mana tahu ada tulis. I baca tak perasan lak ada tulis kena bayar atau tak. Lagi bagus call dan tanya maklumat lanjut yang korang nak tahu.
U alls boleh request jika nak penceramah sampaikan ceramah dia dalam Bahasa Malaysia. Send ur email to Dr Natasha: drnatashanor@gmail.com
Kalau ada kawan-kawan yang pergi jangan lupa share ye maklumat dan pengalaman korang. I sebenarnya berminat nak tahu sebab I dan husband ada plan nak buat IVF sekiranya dalam tempoh 2 tahun lagi we are still childless. For the time being nak kumpul duit dulu dan do exercises and take supplements. Dua tahun lagi? Lama kan? Kita manusia merancang tetapi Allah s.w.t menentukan.1 comment:

  1. oh, ada plan lain that date...sesapa yg pegi, pls do share ye.... :-)

    ReplyDelete